Na Histriji 130 izlagača i 38 novih proizvoda

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Na ovogodišnjoj, 22. izložbi hrane i pića Histria 2015. koja će se od 6. do 8. veljače održavati u Domu hrvatskih branitelja, nastupit će 120 izlagača iz 12 županija, deset poduzetnica iz regije Veneto te izlagači iz Slovenije. Čak 38 novih proizvoda ponudit će 26 domaćih izlagača, među kojima je deset iz Istre, odakle dolazi ukupno 38 poduzetnika.

Pokrenut i portal Histria

Predstavljajući ovogodišnji program na jučerašnjoj konferenciji za novinare, predsjednica HGK-Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić rekla je da je ova izložba tradicionalno mjesto okupljanja proizvođača kvalitetnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Riječ je o projektu koji je Komora pokrenula 1994. godine radi prepoznavanja kreativnosti i inovativnosti malih proizvođača, odnosno predstavljanja njihovih proizvoda, ponajprije hrane i pića na sve zahtjevnijem tržištu, rekla je Jaklin Majetić te naglasila da je u sklopu projekta pokrenut i portal Histria radi osiguranja internetske promocije izlagača.

Na izložbi, koja se za posjetitelje otvara u petak u 11 sati, predstavit će se i udruga Razvoj. U sklopu svečanog otvorenja, koje počinje u 13 sati, dodijelit će se priznanja za nove proizvode, dok će predsjednica Saveza slastičara Dragica Lukin predstaviti Istarsku zlatnu kroštulu koja se kandidira za Guinessovu knjigu rekorda.

Na Forumu sekcije obiteljskog turizma HKG-a, koji će se održavati u petak od 15 do 18 sati, očekuje se stotinjak sudionika, pružatelja usluga smještaja u domaćinstvu, kao i predstavnika turističkih zajednica te putničkih agencija. Cilj je poboljšati kvalitetu usluge sektora obiteljskog smještaja, ali i "podići" destinaciju, kreirati nove proizvode te umrežiti iznajmljivače poput poduzetnika, rekla je Jaklin Majetić.

U 16 sati bit će predstavljen projekt udruživanja poduzetnica (predklasterizacija). Riječ je o projektu udruživanja poduzetnica iz Istre, članica udruge BPW Prvi hrvatski klub Pula. U sklopu projekta formirano je pet predklastera: Okusi i mirisi Vodnjana, Istarska slatka košarica, Istarska slana košarica, Design 4U i Proemotion.

Novi trendovi u turizmu

Na Forumu će Nedjeljko Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog turizma HGK-a, predstaviti nove trendove u turizmu. O pružanju ugostiteljskih usluga u domaćinstvu govorit će predstavnici Ureda državne uprave IŽ-a, a bit će predstavljeni i proizvodi i usluge Raiffeisen banke namijenjeni obiteljskom smještaju. Bit će govora i o projektu E-porezna za potrebe privatnih iznajmljivača, suradnji turističkih agencija i iznajmljivača, ali i o novim tehnologijama koje omogućuju smanjenje troškova energije u sezoni.

U subotu u 9 sati Toni Milovan održat će predavanje o uspostavljanju i organizaciji internetske prodaje, a u 11 sati počinje okrugli stol o Istri kao destinaciji vjenčanja. Prema riječima Jaklin Majetić, sve je više stranaca, osobito Rusa, koji se odlučuju vjenčati u Istri, a to je prilika za kreiranje novih proizvoda, promociju Istre i produljenje turističke sezone. U 11 sati počinje i jednosatna radionica "Čoko za pet" obrta VR Choco Art koja će se održati i u nedjelju. "Kivi - višestruka korist" naziv je prezentacije koju će u subotu u 17 sati održati Miro Božac.

Gordana Klančić Sorić, stručna suradnica u Županijskoj gospodarskoj komori, kazala je da će i ove godine među novim proizvodima prevladavati oni na bazi meda s dodatkom ljekovitog bilja, različiti vegetarijanski namazi, konditorski proizvodi, prirodni sokovi, ali i kozmetika. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter