Na Hidrobazi prvo uređenje centralnog dijela plaže

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Fond za razvoj turizma Ministarstva turizma Republike Hrvatske dodijelio je Gradu Puli 1,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt uređenja plaže Hidrobaza kako bi unaprijedio konkurentnost Hrvatske kao turističke destinacije i razvio novu turističku ponudu te kroz turizam valorizirao resursi prirodne baštine. Dobivena bespovratna sredstva gradska uprava namjerava iskoristiti za uređenje bivše operativne obale mornaričke zrakoplovne postaje Hidobaza koja ima izniman turistički potencijal, a koja je danas u zapuštenom i ruševnom stanju.

U tijeku odabir izvođača

- Grad Pula je, za projekt uređenja područja Hidrobaze od Ministarstva turizma Republike Hrvatske dobio financijska sredstva za projektnu dokumentaciju, a potom i iznos od 1,5 milijuna kuna za prvu fazu izvođenja radova. Za projekt uređenja područja Hidrobaze je izrađena cjelokupna projektna dokumentacija i ishodovane su sve potrebne dozvole, a, nakon što je s nadležnim Ministarstvo turizma potpisan ugovor o dodjeli sredstava Gradu Puli, proveden je i javni natječaj za odabir izvođača radova te je trenutno u tijeku pregled dokumentacije pristiglih ponuda. Obujam, i dinamika, izvođenja radova bit će poznat nakon okončanja pregleda pristigle dokumentacije, odnosno, po završetku žalbenog roka po pristiglim ponudama i eventualnim upravnim postupcima sukladno zakonskim odredbama, pojašnjavaju nam iz Odsjeka za informiranje Grada Pule.

Prostor Hidrobaze utvrđen je kao kulturno dobro, pa je jedan od temeljnih ciljeva samog uređenja i koncipiranja novog oblikovanja prostora sačuvati aspekt jedinstvene povijesti ovog prostora. Zahvatom se želi prenamijeniti bivši vojni u javni sadržaj. Svi predviđeni zahvati usmjereni su na prilagodbu prostora novoj namjeni s integracijom povijesnih elemenata pa je tako planirano uređenje komunikacijskih putova, parkirališnih mjesta, obalnog dijela plaže, a planira se i postavljanje informativnih ploča koje prikazuju tragove bogate zrakoplovne aktivnosti.

Planirano je i postavljanje sve potrebne infrastrukture za osobe s invaliditetom te mjesto za spasioca uređeno kao informacijska točka. Uz postavljanje sanitarnih čvorova, svlačionica i tuševa predviđeni su i brojni sadržaji za slobodnu igru, dječje igralište, travnate površine za ležanje u sjeni stabala, igralište beach volley, zone za druženje i slično. U samoj sportsko-rekreacijskoj zoni predviđeni su skate park, teren za bmx, strukture za slobodno penjanje i teren za košarku.

Dodatna bespovratna sredstva

- S obzirom na raspoloživa proračunska sredstva i bespovratna sredstva Ministarstva turizma, primarno će se izvesti uređenje obalnog dijela zahvata, odnosno dijela koji obuhvaća centralni dio plaže, a potom će se urediti kopneni dio zahvata. U odnosu na proračunske mogućnosti, postupno će se nastaviti provedba projekta, a sve kako bi se povećala ponuda kvalitetnih javnih i turističkih sadržaja. Grad Pula u tom pravcu već je pri nadležnom ministarstvu prijavio sljedeću projektnu fazu kako bi se omogućilo dobivanje dodatnih bespovratnih sredstava, zaključuju iz Grada Pule. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter