Na Hanžeku Andreas Thorkildesn i Dawn Harper

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Deset dana prije ovogodišnjeg IAAF World Challenge mitinga u Zagrebu, svoj nastup na popularnom "Hanžeku" potvrduile su još dvije istinske zvijezde svjetske atletike - norveški bacač koplja Andreas Thorkildsen i američka sprinterica na 100 metara s preponama Dawn Harper.

Otkako se Hanžekovićev memorijal 1999. vratio na stadion Mladosti na Savi i ušao u red najjačih svjetskih mitinga, bacači koplja na njemu još nisu nastupali, pa rekord mitinga od 85,05 metara drži Radoman Šćekić iz 1991. godine, a taj je rezultat ostvaren starim kopljem kakvo se na službenim natjecanjima ne koristi još od 1986. No, nakon 3. rujna u toj rubrici bi trebalo pisati - Andreas Thorkildsen.

Slavni norveški bacač koplja možda je i najveće ime ove discipline nakon Čeha Jana Železnoga. U Zagrebu će se za upis u listu rekordera "Hanžeka" Thorkildsen nadmetati sa senzacionalnim kenijskim kopljašem Juliusom Yegom, koji je u Moskvi u zadnjoj seriji ostao bez bronce, iako je prethodno sa 85,40m postavio novi kenijski rekord. Na startnoj listi su još i Šveđanin Kim Amb, Nijemac Thomas Roehler, Rus Valerij Jordan i Finac Ari Mannio.

U utrci na 100 metara prepone ponovno ćemo na Hanžekovićevom memorijalu vidjeti olimpijsku pobjednicu iz Pekinga, Amerikanku Dawn Harper. Harper je u Zagrebu pobjeđivala 2008. i 2009., dok je 2011. bila druga iza svjetske prvakinje i kasnije olimpijske pobjednice, Australke Sally Pearson. U Pekingu je bila nepobjediva, osvojivši s osobnim rekordom (12.54) svoju prvu olimpijsku medalju - zlatnu.

Harper je već dva puta ozbiljno napadala rekord "Hanžeka" (12.60 Olge Šišigine iz 1999.), no ostajala je kratka za pet odnosno sedam stotinki. Taj je rekord i ove godine opasno ugrožen jer će na Savi 3. rujna trčati još dvije sjajne američke preponašice: Kellie Wells (brončana s OI u Londonu, ove godine 12.54) i Queen Harrison (ove godine 12.43). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter