Na groblju samo šest mjesta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Fažansko groblje pocetkom sljedece godine dobiva 30 novih grobnih mjesta. Odluka je to Opcine s obzirom na to da je za gradnju novog groblja dobivena tek lokacijska dozvola, a prije ishodovanja gradevinske Opcina treba Središnjem državnom uredu za raspolaganje imovinom uputiti zahtjev za dodjelu zemljišta, nešto više od cetiri hektara, na kojem se planira graditi groblje.

Na starom groblju ima još šest mjesta za privremeni ukop, što govori o gorucoj potrebi za grobnim mjestima, pa je Opcina odlucila u dvorišnom prostoru izgraditi nišu s tri kata za 18 ljesova, dok ce se ostatak ukopnih mjesta organizirati lijevo od ulaza. U tijeku je izrada projektne dokumentacije i skupljanje ponuda za izvodaca radova. Za zahvat nije potrebna gradevinska dozvola jer se radi o tzv. rekonstrukciji groblja. Od nacelnice Ade Damjanac saznajemo da je jedna od opcija bila i preuredenje prostora za alat uz kapelicu, no od toga se odustalo jer bi predugo trajalo buduci da treba tražiti suglasnost konzervatora.

"Novo groblje gradit ce se u fazama i ovisno o financijskim mogucnostima. U prvoj fazi izgradit ce se kapelica i osposobiti odreden broj ukopnih mjesta", kaže Damjanac. Bit ce smješteno kilometar od Fažane, uz cestu za Galižanu, i imat ce kapacitet od 3.212 ukopnih mjesta, od cega 1.585 zemljanih s dva grobna mjesta, 817 grobnica s cetiri grobna mjesta i 810 mjesta za po dvije urne. Predviden je i oproštajno-ceremonijalni kompleks s mrtvacnicom, u kojem ce biti jedna ili više odarnica. Kao prateci sadržaj u zapadnom dijelu vanjskog prostora planirana je zgrada u kojoj bi se prodavalo cvijece, svijece i vijenci. U južnom dijelu izgradit ce se parkiralište s oko 90 mjesta te urediti zelena površina. Gradnja groblja planirana je u tri etape, a trebalo bi zadovoljiti potrebe za sljedecih sto godina.


Podijeli: Facebook Twiter