Na graničnim prijelazima odbojkaška utakmica preko žilet-žice

Ilustracija (M. SARDELIN)
Ilustracija (M. SARDELIN)

Prijateljskom odbojkaškom utakmicom preko žilet-žice koju je slovenska vlada postavila na granicu s Hrvatskom, u subotu će hrvatski i slovenski sportaši i kulturni djelatnici izraziti prosvjed zbog postavljanja žice na granicu u Istri i, kako ističu organizatori, bilo gdje u Europi.

Prvo poluvrijeme će se odigrati u 11 sati na graničnom prijelazu Lucija-Brezovica kod Oprtlja, a drugo u 14 sati na graničnom prijelazu Dragonja-Kaštel kod Buja, potvrdila je Hini inicijatorica i koordinatorica te prosvjedne akcije Vlatka Kolarović.

- Prijateljska odbojkaška utakmica preko žice održava se u sklopu prosvjeda protiv postavljanja žice na granici između Hrvatske i Slovenije u Istri, ali i bilo gdje u Europi, protiv svih žica koje stoje na putu ljudskoj slobodi. Želimo poslati snažnu poruku cijeloj Europi kako žica u Istri nije dobrodošla, poručila je Kolarović.

Pula i Istra su u natječaj za europsku prijestolnicu kulture Pula +2020 ušle s temom demilitarizacije, a upravo "svjedočimo novoj militarizaciji europskih gradova i naših života protiv koje se, u ime cijele Europe, borimo igrom, kreativnošću i nenasiljem", rekla je.

Rekla je da je od hrvatskih sportaša potvrdio dolazak olimpijski pobjednik u streljaštvu Giovanni Cernogoraz, osvajač zlatne medalje u disciplini trap na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, da će u utakmici sudjelovati odbojkaši iz slovenskih gradova u Istri Izole i Kopra, te hrvatskih gradova Umaga i Novigrada i, kako je rekla, veliki broj hrvatskih i slovenskih kulturnjaka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter