Na granici "pali" meso i mliječni proizvodi iz BiH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Četiri velike pošiljke mliječnih proizvoda i mesa peradi iz BiH, namijenjene policama hrvatskih trgovina, "pale" su do sada na ovogodišnjim inspekcijskim pregledima na granici s BiH. Riječ je o tri pošiljke mliječnih proizvoda i jednoj mesa peradi, po neslužbenim informacijama, zaraženog salmonelom. Ministarstvo poljoprivrede ovu je informaciju potvrdilo našem listu, ali su ostale informacije - o tome na što su nalazi bili pozitivni, iz kojih su objekata u BiH ti proizvodi dolazili, i ostale - hrvatskim potrošačima ostale uskraćene ili su pak proglašene "poslovnom tajnom".

Konkretno, od Ministarstva smo zatražili odgovor na pitanje mogu li hrvatskim potrošačima jamčiti da ništa od zaraženog prije ili poslije tih inspekcijskih nalaza već nije ušlo u hrvatske trgovine. Dodatno, zatražili smo i odgovor na pitanje je li distribucija tih proizvoda trajno zabranjena. Na sva se pitanja Ministarstvo poljoprivrede potpuno oglušilo, smatrajući očigledno da javnost to ne treba znati, dok je na pitanje o konkretnim proizvođačima odgovorilo da je riječ o "poslovnoj tajni". Neodgovoreno je ostalo i pitanje dolaze li zdravstveno neispravni bosanski proizvodi iz tamošnjih tvrtki koje nemaju EU-certifikat za izvoz, kakav je obavezan za naše kompanije.

Hrvatska granična inspekcija ove je godine uzorkovala 51 pošiljku proizvoda životinjskog porijekla iz BiH, uglavnom mliječne proizvode, meso peradi i proizvode od mesa. Neusklađenost je utvrđena, piše u odgovoru Ministarstva poljoprivrede, kod tri pošiljke mliječnih proizvoda i jedne pošiljke rashlađenog mesa peradi. U slučaju pozitivnog nalaza, pojašnjavaju, provode se pojačani pregledi na način da se uzorkuje deset sljedećih pošiljaka proizvoda istog podrijetla. Tek kad se za tih deset pošiljaka dobije negativan rezultat, dozvoljava se daljnji uvoz proizvoda iz tog objekta, a ukoliko se tijekom pojačanog pregleda utvrde najmanje tri nepovoljna, pozitivna rezultata, zabranjuje se uvoz tih proizvoda.

U slučaju mesa peradi, koje je "palo" na prvom uzorkovanju, odgovara Ministarstvo, pojačani je pregled završio s deset uzastopnih negativnih rezultata laboratorijske pretrage, a za tri pošiljke mliječnih proizvoda pojačani su pregledi, opet, završili pozitivnim rezultatom pa su te pošiljke, po odluci uvoznika, vraćene proizvođaču, odnosno, navodi se, "neškodljivo su uklonjene".

Iz odgovora Ministarstva nije poznato, međutim, je li uvoz tih mliječnih proizvoda u Hrvatsku trajno zabranjen, budući da su i revizijski pregledi dali loše rezultate, i može li nam se jamčiti da zdravstveno neispravni proizvodi nisu prerađeni u neki drugi proizvod i tako opet završili u prodaji. (B. MRVOŠ PAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter