Na granici ocekivane gužve

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ocekivane kolone na istarskim granicnim prijelazima pojavile su se tijekom ovog vikenda tocno poput švicarskog sata. U njima je doista sudjelovalo i nešto Švicaraca, kao i Nizozemaca, Talijana, Slovenaca, Ceha, Slovaka i Belgijanaca, ali najviše Austrijanaca i Nijemaca iz pokrajina u kojima su poceli školski praznici.

Zbog srpanjske pojacane izmjene turista u turistickim odredištima u subotu se u jutarnjim satima na Istarskom ipsilonu, kod naplatnih kucica na vijaduktu iznad Mirne, cekalo desetak minuta, a zatim se do granicnog prijelaza Kaštel vozilo znatno usporeno.

Oko 15 sati na izlazu iz Hrvatske kolona je bila duga oko pet kilometara, a na ulazu se sa slovenske strane, po kazivanju pojedinih vozaca i putnika, do Kaštela na korak vozilo oko dva sata. Zastoja, medutim, nije bilo, a ni nervoze, u što smo se i sami uvjerili.Najležernije su ipak putovali oni kojima su vec poznate ovakve situacije te su se odlucili za staru cestu preko naselja Kaštel i Buja, gdje je promet bio izuzetno rijedak, od cega su u prvom redu profitirali biciklisti.

Po rijecima voditelja smjene granicne policije na Kaštelu Kristijana Bušica, stanje je uobicajeno za srpanj i slicno kao prethodnih godina.

Iz naše male ankete s turistima na dolasku u Istru vidljivo je da je izbor odredišta šarolik i da su razlog dolaska u prvom redu more i sunce, ali i ovdje steceni prijatelji i dobra hrana.

Naši su sugovornici bili medu 13.818 stranih putnika koji su u subotu do podneva ušli u Hrvatsku preko granicnog prijelaza Kaštel. Po podacima Operativno-komunikacijskog centra istarske policije, u isto je vrijeme ušlo 795 domacih putnika, a zemlju napustilo 12.975 stranaca i 651 domaci.

Preko Plovanije je stiglo 9.750 stranaca i 360 domacih, a otišlo 4.200 inozemnih putnika i 555 domacih. Za prijelaz Požane odlucilo se 5.760 stranaca i 405 domacih putnika na ulazu te 1.512 stranih i 198 domacih na izlazu. (Kristina FLEGAR, snimio Danilo MEMEDOVIC)

VIŠE U NEDJELJNOM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter