Na granicama zastave s europskim zvjezdicama

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Zastava s europskim zvjezdicama, među kojima najnovija pripada Hrvatskoj, zavijorila se u ponoć na graničnom prijelazu Kaštel, čime je simbolično obilježen ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Svečanosti su prisustvovali gradonačelnici Buja Edi Andreašić i Pirana Peter Bossman, te načelnici policijskih postaja i sektora policijske uprave Istarske županije, na čelu s načelnikom Dragutinom Cestarom, zatim je tu bio i načelnik policijske uprave Koper Danimir Rebec te predstavnici slovenskih policijskih postaja. Nadalje, svečanosti su prisustvovali i predstavnici Istarske županije, gradova i općina te državnih institucija.

Zastavu Europske unije su na jarbol podignuli policijski službenici uz zajedničku pjesmu zborova zajednica Talijana Pirana, Momjana, Buja i Umaga, koji su izveli "Odu radosti", himnu EU-a.

Također, načelnik policijske uprave Istarske županije Dragutin Cestar i načelnik policijske uprave Koper Danimir Rebecuz svečano je otkrio tablu Europske unije na crti razgraničenja.

Nastup limene glazbe Zajednice Talijana iz Buja bio je uvod u ovaj svečan i simboličan susret na granici koja će prva u Istri, najkasnije do podneva, uvesti zajednički granični režim, odnosno ''one stop control'', sa samo jednim zaustavljanjem za putnike i to na slovenskoj strani, na Dragonji. (K. FLEGAR)

Požane: Pjenušcem nazdravili ulasku u EU
Točno u ponoć, na cestovnom graničnom prijelazu za međunarodni promet Požane, podignuta je zastava i otkrivena granična tabela koja ukazuje da je Hrvatska dio EU.

Ulasku Hrvatske u veliku europsku obitelj nazdravilo se pjenušcem, a iako se na prijelazu Požane - Sočerga još neko vrijeme neće odvijati zajednička kontrola, tzv. ''one stop control'', na jednom mjestu i s jednim zaustavljanjem, hrvatskim graničnim policajcima i carinicima na prijelazu su se pridružile i slovenske kolege.

Simboličnom susretu na granici bili su nazočni načelnik Policijske postaje Buzet Denis Merlić, dogradonačelnik Kopra Daniel Cep kao i gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić koji je u prigodnoj izjavi istaknuo da ulazak Hrvatske u EU, može kao i kod svake životne promjene biti nova prilika da se dostigne ono što se do sada nije uspijevalo, bilo da se radi o gospodarskim ili društvenim aktivnostima.

- No kao što nas život uči do svih tih stvari ne dolazi se lako, tako će biti potrebno uložiti mnogo truda i dobre volje da ovu priliku pretvorimo u zajednički uspjeh koji će na kraju značiti bolji život za sve naše sugrađane. Što se Buzeta tiče, naš je grad povijesno bio povezan sa slovenskim dijelom Istre što govore brojne obiteljske, poslovne i društvene veze koje smo gajili usprkos postavljanju granica, koje danas na simboličan način rušimo.

Prilika je i to nama da te veze poboljšamo te zajedničkom suradnjom iskoristimo na obostrano zadovoljstvo. Dosadašnje razdoblje pokazalo nam je da to možemo i znamo i iz tog razloga ulazak u EU dočekujemo s veseljem i radošću, rekao je Žulić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Plovanija: Iščekivanje Europe uz harmonike

U posljednjem satu pred službeno otvaranje granice i ulazak u europsko društvo, granična policija je sve rjeđe provjeravala putovnice i osobne iskaznice na graničnom prijelazu Plovanija. Atmosfera je bila vrlo vesela, pred hotelom Mulino mnogobrojnu publiku zabavlja Petar Grašo, uz prijelaz su se od 21 sat degustirali autohtoni istarski i slovenski proizvodi, a službenike su pak oko 22.30 sata razveselila dva harmonikaša koji su im zasvirali im dok su provjeravali dokumente. Na ulasku u zemlju nema gužve, ali ima je pak na izlazu iz Hrvatske.

Sam čin ulaska obilježen je simboličnim podizanjem zastave Europske unije na jarbol uz hrvatsku zastavu, te su policijski službenici otkrili tablu Europske unije na crti razgraničenja, uz prisustvo brojne publike. Svečanost ulaska okončana je velebnim vatrometom. (K. TADIJIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter