Na gitaristickom nadmetanju 100-tinjak natjecatelja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svecanim koncertom vrsnih gitarista i glazbenih pedagoga te guitar caffeom uz zvuke gitare i flaute, u petak, 24. veljace, u 20 sati u kazališnoj dvorani poreckog Puckog otvorenog ucilišta pocinje Porecki tirando - trece izdanje jedinog gitaristickog natjecanja u Istri, koje se odražava u organizaciji Osnovne glazbene škole "Slavko Zlatic".

U petak i subotu porecko kazalište i glazbena škola ugostit ce stotinjak ucenika u dobi od pet do 19 godina u solo i komornim izvedbama, koji ce se natjecati u ukupno šest kategorija.

- Ovaj projekt rezultat je rada petero mladih entuzijasta, profesora gitare u našoj školi, koji su s puno truda i zajedno s drugim uciteljima i djelatnicima osmislili i pripremili ovo natjecanje. Ovogodišnje je nadmetanje ujedno i najvece do sada i nadamo se da ce i dalje biti poticaj u daljnjem razvoju gitaristickog odjela škole, na koji smo svi jako ponosni, rekla je novinarima Sanja Radetic Fatoric, ravnateljica POU-a pri kojemu porecka glazbena škola djeluje.

Profesori Ante Radnic, spiritus movens manifestacije, i Vlade Brzovic, procelnik odjela gitare, dodaju da je natjecanje pokrenuto u sklopu Dana gitare, koji se u ovoj školi održavaju sedmu godinu za redom. Dani gitare poceli su proteklog tjedna, a nastavljaju se 22. veljace i u cetvrtak, 23., u 18 sati u koncertnoj sali glazbene škole, gdje ce nastupiti ucenici gitare.

Na Poreckom tirandu, uz predstavnike iz glazbenih škola Poreca i Novigrada, svoje vještine pokazat ce i ucenici iz osnovnih i srednjih glazbenih škola iz Vinkovaca, Slavonskog Broda, Varaždina, Zagreba i Makarske te Slovenije i Italije. O njihovom ce uspjehu suditi žiri sastavljen od eminentnih glazbenih pedagoga i gitarista, a cine ga profesor Neno Munitic iz Splita, mlada zagrebacka magistrica gitare Morana Pešutic te makedonski gitaristicki virtuoz Darko Bageski. Svi oni predstavit ce se publici u petak na svecanom koncertu otvorenja, koji ce uvelicati još i Duo MoSso, odnosno Pešutic i violinistica Selma Dizdarevic, kao i gosti iznenadenja. Nakon toga u foajeu kazališta okupljeni ce se opustiti uz guitar caffe i glazbene pedagoginje, gitaristicu Tamaru Perc i flautisticu Anu Iverac, koje ce publiku zabavljati uz jazz i blues standarde. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter