Na Giardinima se mijenjaju sve podzemne instalacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je u kratkom roku, puno prije planiranog, plinoficiran dio Giardina od Istarskog narodnog kazališta (INK) do ljekarne, te započeta plinofikacija Ulice Sergijevaca preko Danteovog trga, uskoro će biti novim instalacijama omogućeno korištenje prirodnog plina i zgradama na dijelu Giardina prema Kaštelu. Točnije, u tijeku je, pored ugostiteljskih terasa, plinofikacija za Giardine 2, 4 i 6.

Zamjena prije sanacije Giardina

- Dio je to projekta plinofikacije starogradske jezgre koji je u punom jeku. Nakon Giardina krenuli smo s postavljanjem nove plinovodne mreže za Ulicu Sergijevaca i same zgrade na Giardinima što bi uskoro trebalo biti realizirano. U Ulici Sergijevaca prvo će se odraditi pravac prema Forumu, a kad to zgotovimo ide se prema Portarati, kaže direktor Plinare Dean Koncijačić.

Usporedo s postavljanjem novih plinovodnih cijevi na Giardinima se za 2,4 i 6 kućne brojeve odrađuje i zamjena svih drugih komunalnih instalacija, odnosno mijenjaju se vodovodne i električne podzemne instalacije, kako bi se, kada radovi budu okončani, moglo pristupiti sanaciji tog dijela Giardina za koji su konzervatori propisali stroge uvjete. Točnije nabavku istih, ili sličnih, crvenih keramičkih pločica sada derutnog mozaika na Giardinima.

Kako je najavio direktor Plinare d.o.o. Pula, ovog tjedna, no to će ipak ovisiti o vremenskim uvjetima, započet će i plinofikacija Carrarine ulice. Radovi će sasvim sigurno iznova utjecati na trase javnog gradskog prijevoza Pulaprometa koji ovu prometnicu koristi u većini slučajeva za gradske linije. Usto, plinofikacija u Carrarinoj ulici odradit će se "ispred nosa" arheologa, odnosno Arheološkog muzeja Istre. Kako plinofikaciju u starogradskoj jezgri prati nadozr Arheologa, koji su u Istarskoj ulici našli vrijedne nalaze mozaika, a u Dobrilinoj ulici ostatke antičkog Velikog rimskog kazališta, nije isključeno da se i u Carrarinoj ulici pronađu arheološki nalazi.

U Kandlerovoj kompletno uređenje

No, plinofikacija Carrarine ulice važna je i zbog eventualnog nastavka plinofikacije, točnije, ulaska u samu starogradsku jezgru u Kandlerovu ulicu što će, za samu Plinaru, biti preizazovan projekt. Naime, Kandlerova ulica odavno već zahtijeva kompletno uređenje, stoga bi se trebalo, kada se podignu kamene ploče, zamijeniti sve komunalne instalacije, od plinovodnih, vodovodnih, električnih, telekomunikacijskih, ali i kanalizacijskih, pa je jasno da će taj projekt potrajati. Grad Pula taj će projekt, ukoliko i kad, se odluči za njega, sasvim sigurno pokušati odraditi izvan turističke sezone jer Kandlerova ulica najvažnija je turistička poveznica između Arene i starogradske jezgre. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter