Na Giardinima postavljen prvi javni defibrilator

Rukovanje je jednostavno
Rukovanje je jednostavno

Na Giardinima u Puli je, na ulazu u liječničku ambulantu (pored EDIC-a), postavljen prvi javni automatski vanjski defibrilator (AVD), kojim će se na jednostavan i svima dostupan način moći pomoći onima koji dožive srčani zastoj. Grad Pula, u suradnji s Gradskim društvom Crveni križ Pula i Zavodom za hitnu medicinu, nastavio je opremanje Pule defibrilatorima, pa su Giardini, nakon brojnih većih institucija po Puli, 17. lokacija na kojoj postoji AVD uređaj.

Veće šanse preživljavanja

- Nastavljamo inicijativu Crvenog križa i Zavoda za hitnu medicinu i stoga na koridoru između Arene i Portarate postavljamo defibrilator da bi pospješili zdravstveni standard i potrebe za pomoći naših sugrađana, ali i gostiju. Prošle godine inicijativa je započela s postavljanjem AVD uređaja u brojnim institucijama, a ovime na Giardinima povećavamo standard sigurnosti. Grad je nabavio deset defibrilatora, a ovaj na Giardinima bit će na osvijetljenom mjestu i pod video nadzorom, rekla je u uvodu dogradonačelnica Elena Puh Belci.

Ravnateljica pulskog Crvenog križa Jasna Vekić pojasnila je da je riječ o uređaju koji služi za laičku prvu pomoć osoba koje zadesi srčani zastoj te da je rukovanje s njima vrlo jednostavno.

- Svaki hrvatski Crveni križ promovira i educira građane o vanjskim defibrilatorima pa smo tako i mi krenuli u akciju koja je rezultirala da imamo AVD uređaje u prostorima policije, vatrogasaca, ustanovi Sv. Polikarp, Tehnomont marini, Uljaniku, Arenaturistovom hotelu Park Plaza te Pulasportu koji ga ljeti koristi na Fratarskom otoku, a zimi u Domu sportova "Mate Parlov". S doktoricom Antić napravljen je plan lokacija koje su Hitnoj pomoći najvažnije, a cilj nam je pokriti 80-ak lokacija i stoga inicijativa ide dalje, poručila je Vekić.

Zamjenica ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije dr. Gordana Antić uputila je zahvale Gradu što je prepoznao potrebu za postavljanjem javnog defibrilatora i istaknula da će i samo jedan spašeni život pomoću njega biti značajan.

- Ako zahvaljujući javnom AVD uređaju spasimo samo jedan život bit će to jako puno. Želja nam je osvijestiti građane da pomognu unesrećenom dok ne stigne Hitna pomoć. Od 85 slučajeva srčanih zastoja prošle godine u Puli, što je praktički svaki četvrti dan, životi 17 ljudi spašeni su zahvaljujući laičkoj pomoći prolaznika koji su održavali na životu unesrećene do dolaska Hitne pomoći. Da su u blizini tih slučajeva postojali javni defibrilatori bilo bi spašeno 70 života jer svaka minuta zastoja srca pogoršava šanse za 10-12 posto pa je jasno koliko je značajno što je Grad postavio ovaj javni AVD uređaj na Giardine. Naime, ukoliko se koristi AVD uređaj u prve tri minute zastoja srca šanse za preživljavanjem povećavaju se i do 50 posto, otkrila je dr. Antić.

Vrlo jednostavna upotreba

Inače, svi pulski AVD uređaji povezani su mobilnom aplikacijom Staying Alive za pametne mobitele, svojevrsnoj bazi svih javnih defibrilatora u Europskoj uniji. A da je vrlo lako i jednostavno rukovati AVD uređajem prezentirale su članice pulskog Crvenog križa, koje su na Giardinima u kratkom vremenu "pomogle" lutki. Masaža srca, poziv Hitnoj pomoći i potraga za defibrilatorom rezultirale su upotrebom uređaja koji osim pisanih, odnosno nacrtanih uputa, daje i glasovne upute na hrvatskom jeziku. Pritom treba napomenuti da ne postoji bojazan od upotrebe uređaja bez razloga jer on automatski prepoznaje rad ili zastoj srca, te u slučaju da srce već kuca ne emitira defibrilaciju, što signalizira i glasovnom porukom.

Cilj projekta je povećati stopu preživljavanja kod srčanog zastoja skraćivanjem vremena od kolapsa do početka reanimacije i, ako je potrebno, defibrilacije. Računa se na volontere koji su prošli tečaj za oživljavanje i imaju licencu, a takvih je u Istri oko 600, profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca, članova Crvenog križa i Gorske službe spašavanja, medicinskog osoblja i drugih, ali i "običnih" građana s obzirom da je rukovanje AVD uređajem vrlo jednostavno.

Slijedeća lokacija Karolina-Arena

Kako nas obavještava ravnateljica pulskog CK-a Jasna Vekić, vjerojatno sljedeća lokacija na kojoj će biti postavljen javni AVD uređaj bit će Karolina-Arena.

- Za početak bi bilo puno važnije da se defibrilatori koji već postoje unutar prostora institucija, poput MUP-a i vatrogasaca, postave "vani" na vidljivo mjesto, kako bi bili svima na usluzi, poručila je Vekić.

Staying Alive aplikacija

Staying Alive aplikacija za pametne telefone omogućava brzo lociranje najbližih AVD-uređaja te alarmira educirane volontere hitne službe (građani mogu volontirati) da netko u njihovoj blizini, na javnom mjestu, ima iznenadni medicinski problem koji može zahtijevati reanimaciju. Raširenost njenog korištenja posebno je rasprostranjena diljem Europske unije, a vjeruje se da će isti odjek imati i u Hrvatskoj. Mobilnu aplikaciju aktivira dežurni dispečer Zavoda za hitnu medicinu u Puli, a obavijest prima educirani volonter ako se nalazi u prihvatljivoj blizini unesrećenog i može započeti oživljavanje do dolaska tima hitne službe. (Goran ROJNIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter