Na Fužijadi polizali su se prsti i tanjuri

Norijada u Puli (M. ANGELINI)
Norijada u Puli (M. ANGELINI)

- I u tvrdo i u meko i u gusto i u ritko, i sa svon mogućon spizon. Ne, nije riječ o Nadalini i njenom pripremanju jaja, već o kanfanarskoj Fužijadi, i slavnom fužu kojoj se baš poput sto i jednog načina pripremanja jaja, jednakom količinom načina može priljubiti uz ostala sastojke - od mesa boškarina, domaće kokoši, kobasice, panceta, tartufa, pršuta, rikule, rajčice…

Upravo sve te načine, pa i daleko više od spomenutih mnogobrojna je gurmanska publika, pristigla iz svih krajeva Istre, mogla kušati na šestoj po redu Fužijadi, koja je po drugi put za redom imala i natjecateljski karakter. Izabrati najbolji pjat nikome nije bio lagan zadatak, pa se uglavnom degustiralo sve. Jedan od razloga, uz onaj glavni - slasni i  kvalitetan proizvod, bila je cijena bogato nakrcanog tanjura koji se prodavao po 35 kuna. A da Beg nije cicija, kanfanarci su pokazali djelom. Svaki je pjat mogao količinom zadovoljiti i najgladnije, pa se nerijetko tražilo (i dobilo) od svega pomalo. Upravo od svega pomalo, kušala je i tročlana ocjenjivačka komisija u sastavu: Stefano Mužina, Sandra Živolić i naravno, njen predsjednik Tonin. No, nije im pošlo za guštom i okusom odrediti najbolji pa se prešlo na malo lukavstvo. Nona Luca je morala zavezanih očiju, "namirisati" tanjur po ocjeni svog njuha, a najviše mirodija, po njenom je sudu imala ekipa Udruge Dvegrajci, dok su se ostale dvije Udruge umirovljenika i Dvigrada, kao i  Društvo Naša djeca Kanfanar, morale zadovoljiti drugim mjestom. 

Gastro show - tradicijski, ali novi turistički proizvod kanfanarštine

Priču o istarskom fužu, prepričala nam je Klara Marić, jedna od inicijatora Fužijade, koja je zajedno i uz podršku Općine i njene turističke zajednice pokrenula Gastro show prije šest godina, odnosno posljednje dvije isti upotpunila i zabavnim - natjecateljskim djelom. U samom početku Fužijada je zamišljena kao lagani uvod u pučku feštu Jakovlju - smotru istarskih volova, po kojoj je Kanfanar i njena okolica poznat. Mic po mic, ili pjat po pjat ta je manifestacija postala ne samo rado posjećena, već i rado pojedena, te je prerasla iz predgrupe u zaseban gastronomski događaj.

A da je upravo tako, i da to nije puko naklapanje novinarke dokaz je i lani dobivena turistička nagrada "Simply the best", odnosno kako nam veli prvi čovjek Kanfanara, načelnik Sandro Jurman i prošlogodišnje  brendiranje Kanfanara kao Općine boškarina i fuža.

- Fužijada i Jakovlja dvije su manifestacije, po kojima je Kanfanar poznat i prepoznat. Iz godine u godinu rastemo i širimo se, pa je recimo uz ovogodišnje dodavanje velikog broja stolova i stolica na Glavnom trgu, čitava priča započela prije tjedan dana manifestacijom "Okusi Kanfanar-Taste Kanfanar" kada smo kao uvertiru u Fužijadu u restoranu Katalyma i pizzeriji Allegria, tijekom deset dana i po popularnim cijenama nudili meso od boškarina, odnosno novu pizzu "Boškarin", kaže Sandro Jurman, koji kaže da su upravo ova dva događaja pridonijela i pridonose boljoj posjećenosti Kanfanara, ali i činjenici da je ove godine u odnosu na lani zabilježeno 33 posto više noćenja. (Zapisala i snimila: Nina ORLOVIĆ RADIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter