Na Fratarskom protiv zakona o koncesijama

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

"Sabor je u tajnosti pripremio Zakon o koncesijama, a zatim ga kukavički na brzinu usvojio 30. lipnja ove godine, iako se radi o velikom koraku unazad kada je gospodarenje pomorskim dobrom u pitanju. Naravno, postojala je potreba da se postojeći Zakon o koncesijama mijenja, ali ne na ovakav način, nego da bi bio transparentniji i više u skladu s potrebama lokalne zajednice", rekla je danas na konferenciji za novinare Dušica Radojčić, predsjednica Zelene Istre.

Fratarski - dobra praksa

- Da se ne bi dogodilo da postanemo domoroci koji će biti istjerani sa svoje zemlje, smatramo da je nužno dati podršku inicijativi Pokret otoka jer se pokazalo da nam se po cijeloj hrvatskoj obali događaju već sada, s postojećim zakonima o pomorskom dobru i koncesijama, brojne zloupotrebe i loša upravljanja pomorskim dobrom, rekla je Radojčić i najavila kampanju "Javno je dobro!" kojom će Istra pružiti podršku inicijativi Pokret otoka protiv privatizacije i betonizacije Jadranske obale, točnije protiv novog Zakona o koncesijama i Zakona o pomorskom dobru čije su izmjene tek u pripremi.

Podršku za ovu akciju dobili su od brojnih organizacija i javnih osoba u Istri koje smatraju da se Zakon o koncesijama može smatrati samo vrhom sante leda i latentnim početkom privatizacije obale, odnosno pomorskog dobra koje je javno dobro u općoj upotrebi i ne bi se smjelo dozvoliti nikakvo prisvajanje niti privatiziranje niti jednog dijela obale. Iz tog razloga Zelena Istra poziva sve građane da se pridruže ovoj inicijativi na večernjem druženju na Fratarskom otoku ovog petka u 19 sati.

Na tom omiljenom otočiću, koji može svima poslužiti kao primjer uspješnog i kvalitetnog upravljanja javnim dobrom prilagođenog lokalnom stanovništvu, održat će se zanimljiv informativno-zabavni program koji počinje radionicom za djecu i dočekom jedriličara iz kluba Prvi ilegalni jedriličarski klub Hijena iz Pule koji će na Fratarski stići s velikim transparentom "Javno je dobro!". Zatim slijedi večera uz besplatne srdele sa žara, te radionica i demonstracija kolektiva Bosonogi, škole za preživljavanje u prirodi. Nakon toga će se predstavnici Pokreta otoka obratiti posjetiteljima, a pridružit će im se i naš poznati pisac i kolumnist Jurica Pavičić. Oko 22 sata uslijedit će akustični koncert Livia Morosina te nastavak zabavnog programa do ponoći uz DJ-a M.G.K. Na Fratarski će voziti brod Odisej koji kreće s Bunarine svaki puni sat, a zadnji polazak za Pulu, zbog potreba ove manifestacije,, bit će u 24 sata.

Pravo na objašnjenje

Ovoj inicijativi pridružio se i poznati kuhar i ribar David Skoko:

- Mi moramo zaštiti našu obalu na bilo koji način, jer ona zapravo nije naša. Nitko ne može položiti pravo na niti jedan kamenčić, niti na pedalj obale, jer je to dio Zemlje. Ona je bila tu prije i biti će tu poslije nas i naša je dužnost sačuvati sve te blagodati za buduće naraštaje i omogućiti i našoj djeci da uživaju u svemu onome u čemu smo i mi uživali kao djeca. Ne možemo davati u koncesiju nešto što uopće nije naše. Stoga mislim da mi je zadatak, kao i svim ostalim građanima, da gledaju što bolje sačuvati našu obalu i njenu budućnost, poručio je Skoko.

Puno razloga za sudjelovanje u ovoj inicijativi ima i radijski voditelj i aktivist Mario Benčić koji je rekao da je jedan od njih činjenica da građani imaju pravo na objašnjenja bilo kojeg pravilnika ili zakona i imaju pravo nešto zaustaviti što smatraju da nije dobro za građane Republike Hrvatske, jer su oni razlog zašto se bilo koji zakon treba donijeti. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter