Na Fratarskom podijeljeno sto kila ribe

Veliki broj Puljana uživao je u novom programu na Fratarskom (D. ŠTIFANIĆ)
Veliki broj Puljana uživao je u novom programu na Fratarskom (D. ŠTIFANIĆ)

Na Fratarskom otoku kod Pule održana je fešta, prva od tri čije je održavanje najavljeno idućih subota. Program pod nazivom "Ljeto na Fratarskom", omiljenom ljetovalištu brojnih Puljana, odvijao se u organizaciji tvrtke Fratarski i DSR-a Uljanik, uz podršku Grada Pule.

Gosti kampa, ali i dnevni posjetitelji kod bifea su se počeli okupljati već oko 18 sati, srdela se počela dijeliti nešto prije 20 sati, podijeljeno je čak sto kila, a ugodnu je ljetnu noć začinio Fiorin Jazz Orchestra, kolektiv glazbenika okupljenih oko jazz bara Fiorin u Puli.

Po našoj procjeni, feštali su uglavnom Puležani, njih 200-tinjak. Posjetitelje je brod "Odisej" od 21 do 24 sata besplatno prevozio i vraćao s otoka svakih sat vremena. Vjekoslav Jozanović, direktor tvrtke Fratarski, kazao nam je da je ova fešta bila tek zagrijavanje za iduće dvije, na kojima su najavljene i sportske igre te podjela brojnih nagrada.

Program "Ljeto na Fratarskom" ove se godine organizira prvi put. Nastavlja se iduće subote, 9. kolovoza, također u popodnevnim satima. Tada se neće dijeliti srdela, ali će nastupiti Goran Griff & band, dok će se u nedjelju, 10. kolovoza, održati plivački maraton "Fratarski – Bunarina 2014".

U subotu, 16. kolovoza, predviđena je "Fratarijada 2014.", manifestacija u sklopu koje će svi posjetitelji moći sudjelovati u raznim natjecanjima, poput potezanja konopa u moru, prvenstva otoka u spravljanju delicija s roštilja i animacijskog programa namijenjenog najmlađima. Za sve natjecatelje osigurane su prigodne nagrade.

- Zadovoljni smo odazivom i reakcijom Puljana te atmosferom. Program namjeravamo proširiti i nastaviti i iduće sezone, ali tada bi počeo nešto ranije i trajao od polovice srpnja do polovice kolovoza. Još razmišljamo kakav program kreirati. Nekad je na otoku bilo punk i rock svirki, ali ne i ovakvih manifestacija, kaže Jozanović.

Na Fratarskom trenutno boravi oko tisuću ljudi, što dnevnih, što gostiju kampa. No, noći ih između 250 i 300, i ta je brojka već godinama ista, veli naš sugovornik. Doduše, srpanj je, po njegovim riječima, zbog uporne kiše bio dosta loš, nije ostvareno ni 20 posto noćenja uobičajenih za to doba godine.

- Otok je u srpnju bio poluprazan, vrijeme je dosta poremetilo noćenja jer po kiši doista nemate što na otoku raditi, pogotovo s djecom, osim da sjedite u šatoru i čekate prestanak padalina, kaže Jozanović.

Napominje da cijena, unatoč velikom interesu Puljana, i dalje ostaje nepromijenjena: 15 kuna po šatoru i 15 kuna po odrasloj osobi, dok djeca ljetuju besplatno. Cilj nam je, veli, što dulje zadržati povoljne cijene. Kamp je otvoren do 31. kolovoza.

"Odisej" navečer prevozi besplatno

Brod "Odisej" će u dane programa voziti do 24 sata, a prijevoz u periodu od 21 do 24 sata bit će besplatan za sve posjetitelje. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter