Na Forumu u srijedu atraktivna 3D projekcija

Primjer 3D mappinga
Primjer 3D mappinga

Na Forumu će u srijedu u 20.30 sati, po prvi put u Puli, biti izvedena trodimenzionalna projekcija, i to na zgradu katastra, a taj događaj pod nazivom 3D mapping Forum organizira udruga Sonitus, o čemu je bilo riječi na današnjoj konferenciji za medije u Domu hrvatskih branitelja.

Time se najavljuje prvi festival Visualia koji će se održati 20. i 21. kolovoza. Marko Bolković, predsjednik Sonitusa, objasnio je da se radi o projekcijama na zgradu uz korištenje raznih efekata koji izgledaju prilično realno, poput rušenja zgrade na primjer, i to u tri dimenzije za što su potrebni posebni, skupi projektori i oprema odlične kvalitete. Objasnio je i da su trebali mjeseci da se pripremi ta projekcija koji traje sedam minuta. Ona će početi točno u 20.30 pa zainteresirani trebaju doći 15 minuta ranije. U slučaju kiše projekcija se premješta za petak u isto vrijeme na istom mjestu.

Bolković je napomenuo da je 3D mapping nova vrsta umjetnosti u svijetu.

- Projekt je skup i radi se dugo, zato ih nema puno. Napravili smo besplatno projekt koji inače košta 70 tisuća kuna, kazao je Bolković te zahvalio firmama koje su im pomogle, a to su ARA Electronic, AudioLab, LENS Media, Prahin INC i Cine Project.

Za Visualiju je najavio da će biti festival 3D video mappinga i dizajna rasvjete, a njegovu okosnicu čine projekcije dvaju velikih video mappinga u samom centru grada nakon čega će se program nastaviti u festivalskom klubu u DHB-u. U sklopu festivalska održavat će se svjetlosni performansi, a polaznici edukativnih radionica koje će se održati u svibnju i lipnju će predstaviti svoje radove. Tema prve radionice je dizajn rasvjete, druge osnove video mappinga, a treće stvaranje i obrada glazbenih elemenata. Bolković je zahvalio Gradu Puli na logističkoj podršci, a uz to Grad Pula, pulski TZ i Istarska županija financiraju festival.

Jean Sambolec, autor 3D animacije, glazbe i zvuka objasnio je da se radilo četiri mjeseca, a sutra će biti prikazano šest tematski različitih dijelova, od kojih svaki traje od minutu do minutu i pol.

Igor Brenko, vlasnik firme ARA Electronic najavio je da će jednim projektorom osvijetliti prostor od 400 kvadratnih metara te pretpostavlja da će efekt očarati sve. Još nikad nisu iznajmili projekt za ovako veliku animaciju, a Brenko priznaje da će, iako ima 15 godina iskustva, ovo biti iskorak i za njega. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter