Na Forumu Tomizza o mentalnim granicama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U srijedu 25. svibnja u Trstu ce poceti 12. medunarodni pogranicni susreti Forum Tomizza, koji ce se, kao i svake godine, odvijati i u Kopru i Umagu, zakljucno do subote. Ove godine manifestacija ima zajednicku temu "Nema - granice - ima", na koju ce niz književnika, kulturologa, sociologa i povjesnicara iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine i Srbije raspravljati o onim manje vidljivim, a dugotrajnijim mentalnim granicama koje prožimaju nacionalne, klasne pa i intimne odnose u našem pogranicju, i o nacinu njihovog nadilaženja.

Medu brojnim strucnjacima koji ce sudjelovati na simpozijskom dijelu u sva tri grada izdvajamo one koji ce izlagati u petak, 27., u Umagu u Zajednici Talijana "Fulvio Tomizza" - Silvio Forza iz Pule, Nikola Petkovic iz Rijeke, Franko Dota iz Zagreba, Snežana Ilic iz Zrenjanina, Mirt Komel iz Ljubljane, Osman Zukic iz Sarajeva i Nataša Petrinjak iz Rijeke.

U 21 sat pocet ce glazbeno-pjesnicka vecer Artistra - u Trstu ce nastupiti Mario Fragiacomo band i Agnese Ermacora, u koparskoj Zajednici Talijana Rade Šerbedžija i Livio Morosin & gosti te u Umagu, nakon proglašenja pobjednika književnog natjecaja Lapis Histriae, Milan Rakovac, Rosanna Bubola, Metka Cotic, Sladan Lipovec, Alessandro Salvi, Nikola Petkovic, Darko Pekica, Tahir Mujicic i skupina SIC!.

U subotu, 28., u podne je planirana komemoracija na grobu Fulvija Tomizze u Materadi.

- Forum Tomizza je poput Orient expressa, vlaka na koji su se putnici ukrcali u potrazi za zlodjelima. Naš vlak neumorno putuje vec 12 godina na relaciji Venecija - Padova - Trst - Kopar - Umag - Pula - Rijeka i natrag, i stalno se novi putnici ukrcavaju, i to boreci se s kojekakvim distorzijama na dva paralelna kolosijeka - jedan europski i jedan divergentni koji vozi unatrag.

Statisticki podaci kažu da je u 12 godina na simpoziju sudjelovalo više od 300 referenata i novinara, što je impresivno. Vrhunac Tomizzinog i povijesnog naslijeda je natjecaj Lapis Histriae, na koji se javlja više od stotinu pisaca iz brojnih zemalja. Ove ih je godine cak 140, što je nadišlo sva naša ocekivanja, istaknuo je voditelj i inicijator Foruma Tomizza Milan Rakovac.

- Na 6. medunarodni književni natjecaj za kratku pricu Lapis Histriae pristiglo je dvaput više radova nego lani, 140, i to na hrvatskom, srpskom, slovenskom, bosanskom i talijanskom jeziku, što govori o njegovoj popularnosti. Nagradeni ce autor dobiti tisucu eura i artefakt kipara Ljube de Karine, rekao je ravnatelj Gradske knjižnice Umag Neven Ušumovic.

Umaški dogradonacelnik Mauro Jurman istaknuo je da je poznati književnik dio gradske kulturne baštine. Po njemu je ovogodišnja tema manifestacije pogodena jer nas ceka Europska unija i ukidanje barijera. Medutim, EU s jedne strane otvara, a s druge strane stvara nove granice.

Jurman je naglasio da je Tomizza bio medu onima koji su prvi poceli rušiti granice, više mentalne nego fizicke, i smatrao je vec onda da je ovo tromede na relaciji Umag, Kopar i Trst jedinstveni prostor.

Uz Rakovca i Ušumovica u organizacijskom su timu predsjednica udruge Grupa 85 iz Trsta Patrizia Vascotto i izvršna organizatorica iz Kopra Irena Urbic. Glavni su pokrovitelji u Hrvatskoj Ministarstvo kulture, Istarska županija i Grad Umag, a ostali pokrovitelji i sponzori Sipro, Turisticka zajednica Umaga, Talijanski kulturni institut u Zagrebu, Zajednica Talijana "Fulvio Tomizza", Pucko otvoreno ucilište "Ante Babic", Istraturist, Edit Rijeka i Muzej grada Umaga.


Podijeli: Facebook Twiter