Na Forumu blagoslov maslinovih grančica

Procesija od Foruma do katedrale u Puli (D. ŠTIFANIĆ)
Procesija od Foruma do katedrale u Puli (D. ŠTIFANIĆ)

Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje nedjelja je kojom započinje Veliki tjedan. Svojim sadržajem Cvjetnica započinje veliku temu Isusove muke, smrti i uskrsnuća. Tim je povodom danas na pulskom Forumu upriličen blagoslov maslinovih grančica i procesija koja je nakon toga Kandlerovom ulicom krenula prema pulskoj katedrali u kojoj je misni obred predvodio mons. Dražen Kutleša.

Inače, na Cvjetnicu se prije mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama, a sama misa je posvećena Isusovoj muci na kojoj se čita ili pjeva cijeli izvještaj o muci iz Evanđelja. S Cvjetnicom počinju dani intenzivne priprave za Uskrs, najveći kršćanski blagdan. Običaj vjerničkih povorki s palmovim grančicama nastao je u Jeruzalemu u IV. stoljeću, u Rimu se prakticira od IX. stoljeća, odakle se raširio po cijeloj Crkvi.

Cvjetnicom počinje Veliki tjedan. On je spomen na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt. Posebno se slave Veliki četvrtak, Veliki petak i vazmeno ili uskrsno bdjenje. Veliki tjedan završava Uskrsom. Uskrsnuće Isusovo u kršćanstvu je temeljna vjerska istina.

Osim procesije u Puli blagoslov maslinovih grančica održan je i ispred crkve Gospe od Anđela s procesijom prema porečkoj bazilici, a potom je održana i misa u bazilici u Poreču, a predvodio ju je mons. Ivan Milovan, biskup u miru. (B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter