Na Filipinima 35 mrtvih, Hong Kong paraliziran

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Burza, škole, velik dio javnog prijevoza i brojna poduzeca u Hong Kongu bili su u cetvrtak ujutro zatvoreni zbog prolaska tajfuna Nesata koji je ovaj tjedan na Filipinima odnio 35 života, po najnovijim informacijama.

Opasnost od tajfuna podignuta je tijekom noci na 8. stupanj (na desetstupanjskoj ljestvici) zbog jakog vjetra i kiše pracene olujom. Najmanje tri osobe ozlijedene su kada se na njih srušilo drvo i gradevinska skela, izvijestio je javni radio RTHK.

Nesat je u cetvrtak ujutro bio oko 350 km južno/jugoistocno od Hong Konga, ali ce, po posljednjim predvidanjima, zaobici taj grad i njegovu okolicu i uputiti se prema kineskom otoku Hainanu i Guangzhouu, na jugu Kine.

Autobusne i trajektne linije su u prekidu, kao i lucke usluge. Ulice su puste, a vlasti zbog 8. stupnja opasnosti preporucuju da ljudi ostanu kod kuce.

Cetrdesetak zrakoplovnih letova kasnilo je u polasku iz honkonške zracne luke, po izjavi glasnogovornice.



Broj žrtava na Filipinima, gdje je Nesat protutnjao prije dva dana, raste, a velik dio otoka Luzona je pod vodom. "Imamo podatke o 35 poginulih osoba, a spasilacke ekipe stižu u pomoc u kanuima i camcima", rekao je Benito Ramos, celnik ureda za civilnu zaštitu.

Broj stradalih na Filipinima mogao bi biti i veci, buduci da se 45 osoba još vode kao nestale, dodaje Ramos. Rijec je uglavnom o ribarima koji su isplovili usprkos upozoronju meteorološke službe.

Nesat je u utorak zahvatio sjeveroistocnu obalu otoka Luzona, najveceg otoka na kojemu živi polovica od 90 milijuna Filipinaca, pracen naletima vjetra brzine 170 km/h i morskim pijavicama koje su uzrokovale poprilicnu štetu. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter