Na FET-u predstavljen katalog poduzetničkih ideja


Na Fakultetu ekonomije i turizma pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile predstavljena je publikacija "Katalog poduzetničkih ideja". Radi se o edukacijskom programu u obliku dvomjesečnog programa radionica na kojima su studenti i učenici srednjih škola stekli kompetencije u području osnova primjene kreativnog i kritičkog mišljenja pri kreiranju i razradi poduzetničke ideje, poznavanju pravila izrade poslovnog plana te provođenja istraživanja za potrebe poslovnog plana.

Rezultat programa su učenički i studentski radovi objedinjeni u publikaciji Katalog poduzetničkih ideja, inače osmišljen kao aktivnost Smart inno ipa cbc projekta financiranog iz sredstava Europske Unije.

Cilj programa bio je razviti poduzetnički duh i kreativnost kod mladih te poticati poduzetništvo kroz samozapošljavanje i jačanje kompetencija. Radionice "Kataloga poduzetničkih ideja" održala je Katarina Kostelić, članica tima Smart inno projekta i nastavnica ekonomske skupine predmeta. Publikacija sadrži ukupno 15 poduzetničkih ideja studenata i srednjoškolaca.

Najbolji poslovni planovi "Visokotehnološki protupožarni sustav", "Izolator od ovčje vune" i "Istarski muzej rata" prezentirani su na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji EU future perspectives: Innovation, Entrepreneurship and Economic Policy, pred poslovnim anđelima Davorinom Štetnerom i Damirom Mujićem. "Visokotehnološki protupožarni sustav" osmislili su Filip Devčić, Michele Škofić, Sabina Omić i Matko Kotiga, maturanti Tehničke škole Pula. "Izolator od ovčje vune" poduzetnička je ideja Loredana Šćevića, Natali Pliško, Stefana Peruška i Marina Faragune, učenika Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, dok su "Istarski muzej rata" prezentirali studenti Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" Corina Šćulac i Stefano Grgić, a u osmišljavanju plana sudjelovali su također i Albina Mašić, Iva Hasić te Martina Motika.

Iskustva stečena održavanjem ovog edukacijskog ciklusa iskoristit će se pri modeliranju sljedećeg, koji se planira u veljači 2016. godine. Osim toga, suradnja s Hrvatskom mrežom poslovnih anđela "CRANE", Zadrugom za etično financiranje (Etična banka) i crowdfundingom Doniralica, omogućit će kvalitetniju potporu mladim i budućim polaznicima sljedećeg ciklusa Kataloga poduzetničkih ideja. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter