Na FET-u održan 3. "Poslovni uzlet grada Pule"

Panel diskusija
Panel diskusija

Treću godinu za redom "Poslovni uzlet grada Pule" održan je jučer na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković, u organizaciji Poslovnog dnevnika u suradnji s Gradom Pulom i Istarskom županijom.

Radi se o panel diskusijama i besplatnim radionicama namijenjenim prvenstveno malim i srednjim poduzetnicima te obrtnicima. Sudionike su, osim glavnog urednika Poslovnog dnevnika Vladimira Niševića, pozdravili istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić i predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gorana Deranja.  

Dobre strane

- Ovaj naš projekt traje već četvrtu godinu, a cilj ostvarujemo prvenstveno kroz besplatne edukacije koje je dosad iskoristilo nekoliko tisuća poduzetnika i obrtnika. Pozitivno je da sve češće pričamo o dobrim stranama i, primjerice, nedostatku radne snage, a sve manje o administrativnim barijerama i drugim problemima na koje smo upozoravali prvih godina, kazao je Nišević. 

Flego je, pak, ukazao na pozitivne trendove uIstarskoj županiji. 

- Nezaposlenost je kontinuirano u padu i danas je 6.100 nezaposlenih. No, puno je važniji broj zaposlenih, a on se u posljednje četiri godine povećao za 2.714. Osim toga, u Istri je BDP od 97.100 kuna po glavi stanovnika, nakon Grada Zagreba, najviši je Hrvatskoj. To je rezultat prvenstveno planiranja, zajedničkog rada i operativnog djelovanja javnog i privatnog sektora, naglasio je župan, pozivajući na nastavak uspješne suradnje kako bi se mogli mjeriti s najboljim regijama Europe. 

Flego je istaknuo da Županija aktivno djeluje u privlačenju investicija te provodi brojne mjere i programe, odnosno da su prošle godine u sklopu kreditne linije "Poduzetnik 2016" dodijeljeni krediti u vrijednosti od 53,3 milijuna kuna. Najavio je u roku od mjesec dana kreditnu liniju "Poduzetnik 2017", koja će biti dostupna s najboljim uvjetima na tržištu putem komercijalnih banaka te niz edukacija za poduzetnike i obrtnike. 

Pulski gradonačelnik Boris Miletić je izrazio zadovoljstvo što je Poslovni uzlet ponovno u Puli jer je, prema službenim podacima FINA-e, Pula prva u Hrvatskoj prema broju poduzetnika u odnosu na broj radno sposobnih stanovnika. 

- To nije slučajno i prvenstveno je zasluga naših poduzetnih i kreativnih sugrađana. No značajna uloga pripada i Istarskoj županiji, istarskim gradovima i općinama koji uspješno djeluju u sinergiji i solidarnosti te su, primjerice, osnovali Istarsku razvojnu agenciju (IDA) kroz koju nude razne programe, od edukacije, povoljnog kreditiranja do europskih projekata i poduzetničkih inkubatora, poručio je Miletić. 

Jasna vizija 

Gordana Deranja je istaknula da su Grad Pula i Istarska županija među najboljim primjerima kako lokalna zajednica može poticati razvoj poduzetništva i biti partner poduzetnicima. 

- Kao što uspjeh države ovisi o stanju gospodarstva, tako i razvijenost svake lokalne zajednice i kvaliteta života građana ovisi o snazi i stanju lokalnog gospodarstva i poslovanju lokalnih poduzetnika. Istra ima tu sreću da zahvaljujući bogatim prirodnim resursima može značajan dio gospodarskih aktivnosti temeljiti na turizmu. No,upravo smo mi pokazali kako se s jasnom vizijom, strategijom i udruženim naporima lokalnih vlasti na županijskoj i nižim razinama i u turizmu može raditi bolje i uspješnije, rekla je Deranja, napomenuvši da velik dio uvjeta poslovanja, nažalost, određuje država, ali i da i županije, gradovi i općine itekako mogu dati pozitivan poticaj svojim poduzetnicima. (Kristina FLEGAR)

 


Podijeli: Facebook Twiter