Na feštu i u vunenoj haljini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bliži se kraj godine pa je polako došlo i vrijeme za razmišljanje gdje cemo i kako slaviti Novu. Uz ostale brojne poslove tu je i sitna briga zvana - što obuci za feštu? Recesija nam je stalni pratitelj pa su mnogi božicnicu mogli samo sanjati, drugi su si pomogli kupnjom na bonove, a oni najsretniji dobili su od poslodavca keš. Usprkos svemu tome na blagdanskom stolu ce se naci svega pomalo, a štedljiviji cemo zasigurno svi skupa biti na poklonima, a i na toaletama. Malo ce biti onih obitelji koji si mogu priuštiti više stotina kuna samo za veceru, a ti ce imati dovoljno love i za svecanu haljinu ili haljine za ženski dio ili odijela za muški dio familije.

Takvi niti ne trebaju dalje citati ovaj tekst. Cilj mi je dati nekoliko savjeta i konkretnih nacina kako da zablistate, a ne bankrotirate. Vjerujem da ce najpopularnije biti doma uz bogat stol, obitelj i prijatelje te dobro raspoloženje ili u nekom seoskom turizmu u vecem društvu. Drugi ce se prepustiti doceku Nove godine na otvorenom što je u nekim istarskim gradovima vec uigrana višegodišnja praksa.



Majice od kašmira na ljetnoj haljini

Ako ostajete u zatvorenom prostoru možete se obuci i laganije. Zavirite medu ljetne krpice i možda tu nadete spas bez trošenja dodatnih kuna. Lagana ljetna haljina može biti jako dobra osnova za slaganje vašeg zimskog imidža za feštu. Da se ne sledite (osim jaceg grijanja od onog uobicajenog) pomoci ce vam neka uža strukirana jakna ili majica na kopcanje ili samo na preklop koja neka za ovu priliku bude od kašmira ili od sjajnog lamea. Još samo štikle, ali i balerinke ako su vam draže ili zašto ne i cizme (martensice su baš fora na laganu odjecu) i spremne ste za proslavu. Malo pripazite na kombinaciju boja i tipujte uvijek na ono u cemu se dobro osjecate.

Mala crna (ili crvena) haljina kao i crni kostim ili odijelo su uvijek dobrodošli u ovakvim prigodama. Crno, ali i sivo ili smede odijelo vrlo lako može postati svecana oprava. Dovoljna je bluza od svile ili viskoze na cvijetice ili nekog zanimljivog uzorka naprimjer kao onog na kravatama da podigne izgled starog odijela. Sav šarm takve bluze može biti samo u boji ili ona može biti prepuna volana ili samo imati ovratnik koji se vezuje u veliku upadljivu mašnu. Ako se odlucite za najobicniju bijelu košulju (ili u nekoj drugoj vama dragoj boji) neka modni dodaci budu sjajni. Može to biti pojas, šal, narukvica ili naušnice od štrasa. Ali i samo prsluk od zlatnih, srebrnih, bakrenih ili šljokica u nekoj drugoj boji. Pripazite i na odabir cipela (doma vam torbica ne treba, ali pažljivo je odaberite ako odlucite malo odlutati iz zatvorenih prostora).



Bluze u bojama kao omoti cokolatina

Za zimogrozne izvrsno je rješenja haljina, ali vunena ili u mješavini vune i sintetike. Možete je nositi na sjajne, ali i na neprozirne carape, na tajice ili cak i na uske traperice. Tako ce uvijek ista haljina svaki put biti sasvim drugacija. Haljina može imati kratke rukave ili biti bez njih. Nosite je s onim obicnim majicama na duge ili tri cetvrt rukave, ali neka budu od sjajne viskoze ili cak od svilenih niti.



Ne izlazite iz traperica. Neka tako bude i za predstojece proslave. Zašto da mijenjate svoj uobicajeni stil oblacenja. A s cim spariti omiljene traperice? Jedna varijanta su slatke bluze ili topici vrlo jednostavnih krojeva, ali u bojama koje neodoljivo podsjecaju na omote cokolatina. Druga varijanta su tople majice, ali obilno ukrašene sjajnim vezom ili kamencicima. Ako na to obucete podstavljenu jaknu i cizme spremne ste za docek vani. Oboružajte se još šalom, kapom i rukavicama. Sigurno cete svratiti i na neko toplo pice u neki kafic za što cete imati primjerenu svecanu odjecu.

Crna je uvijek svecana, ali ako vam je vec pomalo dosadila birajte bijelu, crvenu ili i dalje in ljubicastu. Ono što je u svim ovim predblagdanskim pripremama najvažnije je da ne zaboravite na smijeh i na dobro raspoloženje.


Podijeli: Facebook Twiter