Na festivalu vina guštalo 12.000 posjetitelja


Posljednjim kušanjima vina koja su preporučili oni koji su ih već kušali, radoznalim ispitivanjima koliko je na taj ukusni gutljaj u čaši utjecalo vrijeme berbe a koliko lokacija, pa vrijeme eventualne maceracije, šećeri, kiseline i način odležavanja, dogovorima kako će se dan nastaviti na nekom od programa koji Vinistru produžavaju u gradskim kafićima i restoranima, ili pak pozivima da se nakon zadovoljstva na štandu posjeti i vinarija kao mjesto gdje to zadovoljstvo ima korijene, u smiraj nedjeljnog poslijepodneva završila je 24. Vinistra.

Najviše istarskih vinara dosad

Izlišne su procjene je li ovi najjaču vinsku manifestaciju u ovom dijelu Europe pohodilo više ili manje posjetitelja nego lani, a one su nepouzdane naprosto zbog drugačije organizacije prostora jer više je izlagača bilo razlogom što se izložbeni prostor proširio i na dvorane u kojima su se lani održavala predavanja i radionice. Prostor među štandovima zato je bio prohodniji, posjetitelji se pred štandovima nisu natiskivali, sve je zato bilo ležerno, srdačno, s mnogo komunikacije, razgovora i komentara.

S ove se Vinistre kući nije otišlo želuca napunjenog vinom a mozga zamagljenog alkoholom, već se otišlo s mnoštvom zanimljivih informacija, saznanja, novosti i pouka. Kušači su spontano, i ne poznajući se međusobno, savjetovali jedni druge i rado si prenosili iskustva i preporuke, a kako je izbor bio povelik, nije bilo lako odrediti čak ni osnovne parametre obilaska sajmenog dijela Vinistre.

U brojkama, 122 izlagača ponudila su svoje proizvode posjetiteljima ovogodišnje Vinistre, od proizvođača opreme koji su se nanizali pred dvoranom Žatika, preko proizvođača sira, suhomesnatih i drugih prehrambenih proizvoda čiji su štandovi pratili prilaz glavnoj dvorani, pa do proizvođača vina i maslinovih ulja koji su zauzeli parter glavne dvorane. Uz istarske vinare, svojim su se najboljim vinima predstavili i vinari iz slovenske Istre, ali i gosti koji su sudjelovali u natjecanju Svijet malvazija, primjerice iz španjolske pokrajine Lanzarote odakle je u Poreč došla znamenita malvasia volcanica, te iz talijanskog Monselicea. (Davor ŠIŠOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter