Na Festivalu multikulturalnosti 13 KUD-ova


Povodom obilježavanja Dana Europe, ove subote s početkom u 19 sati u Istarskom narodnom kazalištu održati će se 2. Festival multikulturalnosti na kojem će nastupiti trinaest kulturno umjetničkih društava, udruga i manjinskih zajednica koje će kroz prigodni program predstaviti svoje kulturno stvaralaštvo i dio tradicije.

Festival su u sjedištu Županije najavili pročelnik županijske Uprave Valerio Drandić, dožupanica Giuseppina Rajko i pročelnik županijskog Upravnog odbora za kulturu Vladimir Torbica. Tom je prigodom dožupanica istaknula da će se prije samog otvorenja festivala, u 18 sati, također u prostorima INK-a održati prigodna izložba, na kojoj će sudionici izložiti i predstaviti svoje kulturno stvaralaštvo i običaje. 

-Festival multikulturalnosti organizira se s ciljem promoviranja istarskog kulturnog bogatstva, međusobnog uvažavanja te jačanja suživota, što je ujedno jedan od temelja Europske unije kojoj i mi pripadamo, naglasila je Rajko. Načelnik županijske uprave Valerio Drandić pak veli da će subotnja manifestacija biti festival suživota u Istri, te da Županija od samog početka sufinancira rad brojnih manjinskih udruga i zajednica s ciljem što kvalitetnijeg suživota.

-Zbog velikog broja kulturno-umjetničkih društava ali interesa publike, ove smo godine umjesto u Domu hrvatskih branitelja, festival organizirali u kazalištu, a već sad razmišljamo da se iduće godine cijela manifestacija održava nekoliko dana, kazao je Drandić, dodajući da je namjera da ovaj događaj preraste u "Dane multikulturalnosti". Pročelnik za kulturu naglasio je kako o važnosti ove manifestacije dovoljno govori i činjenica što ju je od ove godine prepoznalo i Ministarstvo kulture koje se uključilo u financiranje cijele manifestacije.

S obzirom na ranije najave da se na području Pule planirana otvaranje Centra za manjine, koji bi na jednom mjestu okupio sve pripadnike nacionalnih manjina u Istri, Drandić je naglasio da se na tom projektu radi, no da se još uvijek čekaju natječaji na koje bi se takav jedan projekt mogao kandidirati kako bi se za njegovu izgradnju povukla bespovratna europska sredstva.

-Ovisno o natječajima, još uvijek ne možemo precizirati hoće li se jedan takav budući centar graditi "iz temelja" ili će se primjerice moći smjestiti u nekom postojećem objektu. Još nemamo projekciju koliko bi sredstva bilo potrebo za otvaranje centra, no svakako jedna od opcija je da bi se on mogao smjestiti u nekoj od bivših vojnih nekretnina na području Pule, rekao je Drandić, otkrivši da bi se budući Centar za manjine protezao na otprilike tri tisuće kvadrata. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter