Na Fešti rajčica slavni kuhar Stevo Karapandža

Imun na ozljede - Jure Obšivač (M. ANGELINI)
Imun na ozljede - Jure Obšivač (M. ANGELINI)

Bliži se dan održavanja jubilarnog 20. izdanja humanitarno-kulinarskog projekta "Dan rajčice" u organizaciji kompanije Podravka, Grada Umaga i Turističke zajednice Umaga, u partnerstvu s Istarskom županijom i Udrugom proizvođača rajčice za preradu "Pomidor" iz Umaga. U prikupljanju novca za nabavu radiološkog uređaja za umaški Dom zdravlja sudjelovat će i gradonačelnik Vili Bassanese, njegovi zamjenici te direktor gradskog TZ-a Milovan Popović, koji će biti sudionici zabavnog cooking showa, a potom će brojnim posjetiteljima po promotivnim cijenama dijeliti porcije tjestenine s proizvodima od rajčice. Najavljeno je to na konferenciji za novinare kojoj je prisustvovao i direktor Razvoja poljoprivrede Podravke dr. sc. Zdravko Matotan.

Susret poljoprivrednika i stručnjaka

Dan rajčice se održava u četvrtak, 27. srpnja, a ove godine počinje otvaranjem izložbe dječjih likovnih radova na temu rajčice. Nakon izložbe, na redu je otvaranje tradicionalnog stručnog skupa, na kojem će ugledni strani i domaći stručnjaci govoriti o suvremenim trendovima u proizvodnji i preradi rajčice. Stručni skup, koji će okupiti kooperante iz cijele Istre, u Gradskoj vijećnici Umaga počinje u 10 sati, a završava dodjelom priznanja najuspješnijim proizvođačima rajčice. Predviđen je i obilazak pokusnih polja na kojima poljoprivredni stručnjaci Podravke predstavljaju najnovije metode uzgoja kvalitetne rajčice.

- Vrlo sam ponosan gradonačelnik grada u kojem prerada rajčice ima stoljetnu tradiciju. Upravo Dan rajčice simbolično obilježava ovu tradiciju. To je dan kad se susreću naši poljoprivrednici i stručnjaci predavači, što ima iznimno velik značaj za gospodarstvo našega grada. Manifestacija, tradicionalno, ima i humanitarnu notu. Tijekom večernje Fešte rajčica, jedne od najposjećenijih manifestacija u Umagu, svake godine za najpotrebitije prikupimo sve veći iznos. Dokaz je to čvrstog zajedništva i empatije koja vlada u našoj zajednici, naglasio je gradonačelnik Bassanese.

Večernji sati, dakle, rezervirani su za Feštu od rajčica, humanitarno-kulinarsku priredbu tijekom koje će Podravkini promotori kulinarstva zajedno s kolegama iz Hrvatskog kuharskog saveza prirediti oko 3.500 porcija jela s Podravkinim proizvodima od rajčice po promotivnim cijenama. "Najpopularnija je to zabavno-gastronomska manifestacija u gradu koja iz godine u godinu privlači sve više domaćih i stranih posjetitelja. Gosti imaju priliku osjetiti tradiciju, kušati ukusna hrvatska jela na bazi rajčica, zabaviti se uz domaću glazbu te osjetiti duh prave zabave", naglašavaju organizatori.

Humanitarna i zabavna Fešta rajčice

Na središnjem gradskom trgu u 20 sati nastupit će Puhački orkestar "Naša sloga" iz Babići i umaške mažoretkinje, slijedi zabavni cooking show, igraonica za najmlađe Lino, zabava uz bend Bukaleta i ukusnu tjesteninu s prerađevinama od rajčica, javno ocjenjivanje dvadesetak novih sorti konzumne rajčice i proglašenje sorte godine te natjecanje za izbor najveće istarske rajčice. Gost večeri bit će slavni kuhar Stevo Karapandža koji će posjetiteljima predstaviti svoja kulinarska umijeća. (GI)



Podijeli: Facebook Twiter