Na fakultetu ekonomije diplome steklo više od 7.500 studenata

Alfio Barbieri obratio se uzvanicima na proslavi (M. ANGELINI)
Alfio Barbieri obratio se uzvanicima na proslavi (M. ANGELINI)

Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" pulskog  Sveučilišta Jurja Dobrile obilježio je jučer prigodnom svečanošću svoju 55. godišnjicu postojanja i rada. Svečanost, kojoj su prisustvovali brojni uzvanici iz javnog života Pule i Istre, nadahnutim je recitiranjem pjesme "Sipe piva" otvorio profesor Lenko Uravić.

Prvih 55 godina najstarijoj visokoškolskoj ustanovi iz područja ekonomije izvan Zagreba čestitke je u ime Grada Pule prenijela Elvira Krizmanić Marjanović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, podsjetivši okupljene da je na današnji dan osnovana Viša ekonomska škola u Puli, koja je tijekom svojih pet desetljeća postojanja i rada iznjedrila brojne generacije mladih ekonomista. Uz riječi kako je svima želja da Pula postane pravi studentski grad, ustvrdila je da je to moguće samo na temeljima ovakvih institucija te kako ovaj Fakultet može biti ponosan na svoju tradiciju kvalitetnog školovanja.

Moderno obrazovanje

U ime Istarske županije čestitke je FET-u i njegovim djelatnicima prenijela zamjenica istarskog župana Viviana Benussi, koja je kazala da je tijekom godina Fakultet stasao u modernu obrazovnu instituciju te se, s brojnim promjenama koje su ga zatekle, znao nositi, pa danas studentima omogućuje moderno i interdisciplinarno obrazovanje i studentske razmjene na raznim sveučilištima u Europi i šire.

- Fakultet je nedavno postao i dio Znanstvenog centra izvrsnosti za školsku efektivnost i menadžment, i kao takav predstavlja veliko bogatstvo za cijelu županiju, navela je zamjenica župana te svima čestitala ovako značajnu obljetnicu.

Alfio Barbieri, rektor sveučilišta Jurja Dobrile čestitke je uputio svim profesorima, djelatnicima i studentima te im poželio još uspješnih desetljeća rada. Uz riječi kako su tisuće studenata koje su izašle s Fakulteta, kao i tisuće i tisuće stranica stručnih publikacija, na ponos ovoj instituciji, zahvalio se svima koji su bili uz Fakultet tijekom svih ovih godina. Podsjetio je okupljene i na brojne kolege koji, nažalost, više nisu među nama, a svoje su životu utkali u ovaj fakultet.

- Godine 1960. trebalo je imati kuraja za osnovati visokoškolsku ustanovu izvan Zagreba, ali i nadu da će ona opstati i razvijati se, naveo je Barbieri te podsjetio na čovjeka kojemu je sve to uspjelo i po kojemu Fakultet danas nosi ime - Mijo Mirković.

Nakon umjetničkog intermezza u sklopu kojeg su nastupili Bruno Krajcar i članice vokalnog ansambla muzičke akademije, prikazan je film o prvih 55 godina Fakulteta. On je okupljene posjetio na to kako je Viša ekonomska škola u Puli osnovana 1960. godine na inicijativu Mije Mirkovića i Vinka Jurcana, a kako je prva generacija imala 268 studenata. Svi su oni tada, rečeno je, bili zaposleni jer su uvjet za upis u školu bile dvije godine rada. U filmu se na to, kako je nekada bilo studirati ali i živjeti u Puli, osvrnuo i profesor Miroslav Bertoša, a svoja su iskustva o studiranju na ovome fakultetu dali i neki od studenata, danas uspješni poduzetnici.

Fakultet danas

Nakon prisjećanja na povijest fakulteta o njegovoj je budućnosti govorila dekanica Danijela Križman Pavlović. Ona je navela kako fakultet danas broji oko dvije tisuće studenta, ima 49 nastavnika, podijeljen je na deset katedri, a na njemu je svoje diplome u 55 godina steklo više od 7.500 tisuća studenata. Govoreći o Fakultetu, navela je da on počiva na tri stupa - nastavnicima, studentima koji su u središtu cjelokupnog obrazovanja, te udruzi Alumni, a budući da Fakultet posebno njeguje program međunarodne razmjene na nekoj od partnerskih institucija, ulaže se maksimum napora da se što više razvija trokut znanja koji se sastoji od obrazovanja, istraživanja i inovacija. 

- Natrag se ne može, moguće je i prirodan je samo put naprijed. To znači put u smjeru ekonomskog razvitka, ulaženje u punu civilizaciju, zaključila je dekanica svečanost prigodnim citatom Mije Mirkovića. (Borka PETROVIĆ, snimio Manuel ANGELINI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter