Na Facebooku potpisi protiv referenduma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo devet tisuća građana RH potpisalo je peticiju Građani Republike Hrvatske: 1.12. 2013. PROTIV - Želimo da se referendumsko pitanje: Jeste li da se u Ustav unese odredba kojom je brak zajednica muškarca i žene uputi na ocjenu ustavnosti, Građanske inicijative Izlazak.

Organizatori peticije koja je u suprotnosti sa stavovima i željama onih "U ime obitelji" smatraju da su građani RH suočeni s izborom: zaštititi ljudska prava i živote vaših LGBT sugrađanki i sugrađana, ili ponovno žrtvovati njihovo dostojanstvo, obitelji, ljudskost i sreću zbog pojedinačnih stranačkih interesa.

Formirana je i Facebook grupa Zahtjev za hrvatski sabor - referendumsko pitanje  gdje se skupljaju potpisi za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja.

Referendum će, smatraju, dođe li do predložene izmjene Ustava RH, Hrvatsku obilježiti kao zemlju u kojoj je većina demokratski oduzela pravo manjini, bez ikakve javne rasprave o suštini i reperkusijama takvog događaja.

Također, pojavila se i internetska stranica Ja glasujem protiv.

Veliki broj ljudi - pristalica stava protiv na referendumskom pitanju, svojoj je Facebook fotografiji profila dodalo crveni natpis PROTIV.

Podsjetimo da je cilj inicijative "U ime obitelji" osigurati da Ustav i Zakoni RH definiraju brak isključivo kao zajednicu muškarca i žene. Time, kako kažu, žele zaštititi djecu od usvajanja od strane istospolnih parova, spriječiti zakonsko i društveno izjednačavanje istospolne zajednice i braka te učvrstiti pouzdanja svima koji cijene, ističu iz "U ime obitelji", općeljudske vrijednosti kako bi zajednički mogli donositi pozitivne promjene u društvu.

Sabor danas odlučuje o raspisivanju referenduma o braku

Hrvatski će sabor na današnjem raspraviti prijedlog odluke da se za 1. prosinca raspiše referendum na kojem bi građani trebali odgovoriti jesu li za to da se brak Ustavom definira kao životna zajednica muškarca i žene.

Raspisivanje referenduma Saboru je predložio Odbor za Ustav, na zahtjev građanske inicijative 'U ime obitelji', koju je potpisalo više od 740 tisuća građana, a čiji su potpisi Saboru dostavljeni još u lipnju.

Većina u odboru za Ustav prošlog je tjedna Saboru odlučila predložiti raspisivanje referenduma na kojem bi građani odlučili tek o pokretanju procesa ustavnih promjena, ali ne i o samoj promjeni Ustava.

Predsjednik odbora Peđa Grbin (SDP) tada je protumačio da građani na referendumu ne mogu izravno promijeniti Ustav, nego da o tome u konačnici odlučuju zastupnici, koji, napominje, imaju neobvezujući mandat i ne može ih se prisiliti da prihvate referendumsku odluku.

Na takvo je tumačenje reagirao Ustavni sud, koji je Saboru poslao upozorenje da bi potvrdan odgovor na referendumsko pitanje značilo promjenu Ustava s trenutačnim pravnim učinkom i da Sabor dalje o tomu nema što odlučivati. (S. VIGNJEVIĆ/NL, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter