Na Euru cemo napraviti veliki rezultat!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlatko Markovic odraduje svoje posljednje predsjednicke dane. Bio je na dva svjetska prvenstva, ovo je drugo europsko s istim izbornikom, Slavenom Bilicem. Obojici ce ovo biti oproštaj. Markovicu nakon 14, a Bilicu šest godina. Buduci pocasni predsjednik HNS-a još jednom se našao u vrtlogu javnosti zbog izjave o "Auschwitzu, Hrvatima, komunistima"...

Naime, kako je u subotnjem broju objavio Jutarnji list, hrvatska nogometna reprezentacija nece po uzoru na reprezentacije Njemacke, Engleske, Italije i Nizozemske posjetiti logor u Auschwitzu, a Markovic je, prema pisanju zagrebackog dnevnika, dodao da ce se vatreni za vrijeme Eura pokloniti komunistickim žrtvama.

U ekskluzivnom razgovoru Markovic se osvrnuo na te napise, ali i na ostale nogometno-politicke aktualnosti.

- Vrijeme je da se prestane lagati! Tko su vlasnici novina, kako dopuštaju, svaka im cast. Razgovarao sam, vjerojatno, s nekim tko nema pojma što je Katinska šuma. Što ona znaci u ovoj zemlji. Pobijene su 22.000 Poljaka, više od tisuce casnika u jednoj noci, djelo NKVD-a, a "podmetnuto" Hitleru... Razgovarao sam samo o Katinskoj šumi!, kazao je.

- Niste rekli da Hrvati nece u Auschwitz, vec da cete se pokloniti žrtvama komunizma...

- Ništa ja nisam rekao. U Auschwitzu sam bio s reprezentacijom Jugoslavije prije pedesetak godina. Sada nisam imao nikakav interes otici, lako je provjeriti kada sam se poklonio žrtvama. U Katowicama smo igrali odlucujucu utakmicu za Svjetsko prvenstvo u Cileu 1962. Strahote tih logora su opomena covjecanstvu. Mi u ovom trenutku nismo planirali, niti smo imali vremena otici se pokloniti žrtvama Auschwitza. Da smo imali vremena, odveo bih momcad ravno u Katinsku šumu!

- Spomenuli ste žrtve komunizma...


- Baš me briga za komuniste i Židove. Hrvat sam, poštujem sve, ali ništa me drugo ne zanima.

- Ovo je vaše cetvrto veliko natjecanje, je li vam žao što odlazite s mjesta predsjednika HNS-a?

- Ne, ne! Posljednjih šest mjeseci laži i napadi na nogomet prešli su sve granice. Klupski djelatnici imaju loša iskustva s novinarima, ne usude se više razgovarati nakon što su prevareni. Otkako su vlasnici poceli uredivati novine.

- Vjerojatno HNS nije katedrala, ali u nedjelju Hrvatska otvara europsko prvenstvo, igra s Ircima?


- Irce sam gledao u Budimpešti. Uvjerio se u ono što smo znali. Tvrd su orah. Trapattoni, kojega sam htio dovesti za izbornika prije šest godina, sastavio je veoma cvrstu momcad. Bolji smo, imamo raskošnije igrace, pobijedit cemo, a tri boda znace prolaz u drugi krug, otvoren put prema završnici Eura.

- Je li dobro da je Bilic objavio odlazak prije nego što je pocelo natjecanje?


- Morao je. U dogovoru sa mnom. Bilic odlazi s tugom, ali ide u veliku sredinu. Veseli me što Bilic, ali i njegovi suradnici, odlaze u inozemstvo, gdje se traže vrhunski treneri.

- Bilic je najavio velike stvari na Europskom prvenstvu?


- Nikad se ne zalijece. Izvanserijska je nogometna licnost. Napravit ce Hrvatska veliki rezultat na nesrecu svih koji su nas blatili. Imat ce vremena za kajanje...

- Nakon Bilica Štimac! Niste oduševljeni?

- Ne, ali to nije moj problem. Bilic je karakteran covjek i strucnjak.

- Žalite li za cim na odlasku?

- Ne, odlazim uzdignute glave. Bilic je napravio cudo, a valjda tu ima i moje zasluge. Rezultati reprezentacije govore sve. (Orlando RIVETTI/Novi List)

 

PROCITALI SE SKRACENU VERZIJU INTERVJUA.


Podijeli: Facebook Twiter