Na Ekonomiji i Poslovnoj ekonomiji 456 upisnih mjesta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dekanica Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli prof. dr. sc. Danijela Križman Pavlović, prodekanica za nastavnu djelatnost FET-a doc. dr. sc. Ksenija Černe, te prodekan za znanstveno istraživačku djelatnost i međunarodnu suradnju doc. dr. sc. Dean Sinković najavili su na konferenciji za novinare novi studijski program na engleskom jeziku te hodogram upisa na prvu godinu preddiplomskih studija FET-a.

Uvjeti kao i lani

- Uvjeti upisa na preddiplomske sveučilišne studije se nisu mijenjali u odnosu na prethodne upise. Uvjeti su završena četverogodišnja srednja škola, a prilikom vrednovanja se u obzir uzimaju uspjeh četverogodišnjeg školovanja, rezultati položenih ispita državne mature, gdje prednost imaju predmeti B razine: hrvatski jezik, matematika i strani jezik, te rezultati natjecanja i drugih dodatnih učeničkih postignuća, istaknula je prodekanica Černe.

Prijave studijskih programa i mogućnost promjene liste prioriteta studijskih programa u ljetnom upisnom roku traju do 17. srpnja. Objava rezultata ispita državne mature je 12. srpnja, rok za prigovore je 14. srpnja, a objava konačnih rezultata ispita državne mature - 17. srpnja. Tog će istog datuma, poslije 18 sati, biti objavljena konačna rang-lista za upise u studijske programe.

Prema javno dostupnim podacima, visoka učilišta započinju s upisima 18. srpnja, a upisi na studijske programe FET-a provodit će se od 19. srpnja, i to isključivo prema obavijestima na mrežnim stranicama Fakulteta na adresi www.fet.unipu.hr. Dakle, sva pozornost potencijalnih studenata mora biti fokusirana na mrežne stranice.

Što se tiče upisnih kvota za preddiplomske studije FET-a u akademskoj godini 2017/18, na studiju Ekonomije ima 30 upisnih mjesta uz potporu Ministarstva, 20 za izvanredni studij i jedno upisno mjesto za strane državljane.

Prema riječima dekanice Križman Pavlović, već sad imaju 322 prijave, od čega je kod 114 budućih studenata Ekonomija prvi, drugi ili treći izbor.

Na Poslovnoj ekonomiji, koja ima pet studijskih programa, uz potporu Ministarstva može studirati 250 studenata, a na svakom od programa ima jedno mjesto za strane državljane i po 30 za izvanredni studij. Sudeći po dosad iskazanom interesu i čak 640 prijavljenih, kvota će vjerojatno biti ispunjena. Od 640 prijavljenih, njih 325 je tih pet programa stavilo kao prvi, drugi ili treći izbor. Također, studentima se preporuča da sve aktualne informacije potraže na mrežnim stranicama: www.postani-student.hr; www.ncvvo.hr; www.studij.hr; www.unipu.hr i www.fet.unipu.hr.

Najbolji nastavnici

Prodekan za znanstveno istraživačku djelatnost i međunarodnu suradnju, doc. dr. sc. Dean Sinković, predstavio je novi studijski program na engleskom jeziku.

- Zajedno s našim partnerskim sveučilištima iz Sarajeva i austrijskog Eisenstadta pokrećemo združeni sveučilišni studij pod nazivom "International Economics and EU Studies". Nastavni program će se provoditi na preddiplomskoj i diplomskoj razini, a u nastavi će sudjelovati nastavnici sa sve tri institucije te najbolji nastavnici s partnerskih institucija širom Europe. Preddiplomski studij održavat će se u Sarajevu u sklopu novog kampusa International Burch Universityja, dok bi se nastava na diplomskoj razini održavala na pulskom FET-u. Dovršavamo konačni nastavni program i elaborat, nakon čega slijedi postupak akreditacije pri ministarstvima Austrije, BiH i Hrvatske. Postupak akreditacije bi se pokrenuo tijekom rujna ili listopada ove godine, a prve polaznike očekujemo u akademskoj godini 2018/19, kazao je prodekan Sinković.

Za studij na preddiplomskoj razini upisna će se kvota ograničiti na 60, a na diplomskoj na 40 polaznika. U program će se moći uključiti i studenti koji u Puli borave putem programa mobilnosti Erasmus plus i Ceepus, a njih će ove godine biti 50-ak.

Fokus ovog studijskog programa usmjeren je stjecanju teorijskih i praktičkih znanja i vještina iz područja međunarodne ekonomije. Nastavni proces bit će interdisciplinarnog karaktera, jer će se problematika EU gospodarstva, institucija i politika sagledavati s ekonomske, socijalne, institucijske i pravne perspektive. Nastava će se u cijelosti izvoditi na engleskom, a nakon završetka preddiplomskog studija polaznicima se dodjeljuje titula prvostupnika iz područja europskih studija. Nakon završetka diplomskog studija polaznici će imati titulu magistra iz područja europskih studija. (Leonid SLIJEPČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter