Na webu dostupna pregovaracka poglavlja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski gradani od petka mogu na internetskim stranicama vlade i ministarstva vanjskih poslova pregledati sva pregovaracka poglavlja s Europskom unijom, rekla je hrvatska premijerka Jadranka Kosor na konferenciji za novinare na kojoj je predstavila te stranice.

Na stranicama Vlada.hr i Mvpei.hr dostupno je svih 35 pregovarackih poglavlja od kojih su posljednja cetiri zatvorena u cetvrtak navecer.

"Želim svima cestitati na završetku pregovora, svim gradanima na strpljenju i svima koji su pomogli raditi na ovom zahtjevnom poslu, posebno kolegama iz Vlade i pregovarackom timu", rekla je premijerka Jadranka Kosor.

Kosor je zahvalila i svojim protivnicima. "Želim zahvaliti i onima koji nisu vjerovali, koji su nastojali neke procese onemoguciti. Zašto želim njima zahvaliti? Jer su bili dodatan motiv, dali dodatnu snagu, davali nam dodatni poticaj da pokažemo da Hrvatska to može, da Hrvatska jest u svim podrucjima respektabilna država. Na ovaj dan (2013. godine), ako sve bude išlo po planu, a sigurna sam da hoce, Hrvatska ce postati 28 clanica, a hrvatski jezik 24. službeni jezik EU", rekla je Kosor.

Po njezinim rijecima, u Bruxelles je poslano oko 200.000 stranica dokumenata. "Mi smo u otvaranju i zatvaranju poglavlja morali realizirati 138 mjerila, a ako u to ukljucite i sva podmjerila, onda je tih mjerila ukupno 400. Ponavljam i danas, svako je od tih mjerila reforma i to je odgovor na pitanje onima koji pitaju gdje su reforme', porucila je Kosor.

Hrvatska je premijerka predstavila i novu vladinu kampanju "Tu pripadamo" kojoj je cilj podizanje informiranosti gradana uoci referenduma o ulasku u EU.

"Vjerujem da cemo ugovor potpisati do kraja godine, a onda slijedi referendum na kojem ce se gradani, sigurna sam, vecinom izjasniti za ulazak u EU. Uvjerena sam da ce velik broj gradana izaci na referendum i s ponosom zaokružiti 'da'" rekla je.

Na natjecaju MVPEI-ja izabrano je idejno rješenje tvrtke Innovo DDB, a logo kampanje stlizirana su slova EU u obliku plavog i crvenog kvadratica, te tekst 'Tu pripadamo'.


Podijeli: Facebook Twiter