Na dva kotača iz Beča u Pulu i natrag

Michi Gluhak (Ana ŠIMIĆ)
Michi Gluhak (Ana ŠIMIĆ)

Iz kišovitog i hladnog Beča prošlog se tjedna Michi Gluhak jednostavno biciklom zaputio na vikend u Pulu u posjet rodbini. Na tu je ideju došao samo tjedan dana prije puta, a prošlog je utorka jednostavno pripremio bicikl i torbe te se zaputio na četverodnevnu avanturu dugačku 650 kilometara.

Ovo mu iskustvo nije nepoznato, kaže, obitelj u Puli je biciklom posjetio i prije devet godina, od kada razmišlja o ponavljanju ove zahtjevne avanture.

- Uvijek sam putovao autom u kojem ne vidiš lijepe male stvari na cesti u Sloveniji i Istri, koje primijetiš na biciklu. Cijelo iskustvo bilo je zabavno. Imao sam puno posla u Beču i bio sam blizu toga da izgorim, a sad se puno bolje osjećam i mozak mi je puno opušteniji. Ubrzo nakon što sam krenuo pomislio sam da je ovo bila loša ideja jer je i dalje bilo hladno i kišovito. No, nakon stotinjak kilometara prestalo je kišiti, zasjalo je sunce i od tog trenutka mi je bilo lijepo, kaže 42-godišnji Michi Gluhak, basist cover benda Rolling Stonesa The Stonez koji je cijeli život proveo u Beču, a porijeklom je iz Pule. Redovito posjećuje Pomer, gdje mu žive baka, djed, stric i strina.

Svaki dan proputovao je oko 150 kilometara, a prespavao bi u pansionu na koji bi naišao na cesti. Jednu je noć, kaže, prespavao na otvorenom u vreći jer je vrijeme bilo toplo i vedro. Nije imao plan puta. Važno je samo bilo, kaže, imati dobar doručak kad se probudio. Krenuo bi na put u 8.30 svakog jutra i putovao do 18 sati, a tada bi na biciklu jeo samo voće i pio vodu jer, zbog vrućine, nije imao potrebe ni za čim drugim. Prošao je kroz brojna lijepa sela u Istri i Sloveniji, no ipak su mu najdraže bile nizbrdice u brdovitoj, za bicikl jako zahtjevnoj Sloveniji.

Zahtjevna brdovita ruta oko Buzeta dovela ga je do pomisli da posustane i nazove nekog da iz Pule dođe po njega, ali ipak je posljednjih pet sati vožnje uspio savladati umor te je proteklog petka u večernjim satima sretno stigao u Pulu. Za put je bio fizički pripremljen jer bicikl vozi svakodnevno u Beču, a bavi se i trčanjem maratona.

- Usprkos velikom naporu, siguran sam da ću ponoviti ovo iskustvo. Želio sam ovo napraviti jer sam oduvijek volio vlastitim naporima stići negdje i sad sam ponosan na sebe, zaključio je.

Michi Gluhak je početkom tjedna istim putem krenuo natrag u Beč. (A. ŠIMIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter