Na državnu maturu 1.355 učenika iz Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ostalo je svega 15 dana do zatvaranja prijava ispita državne mature za učenike završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj. Prijave za ispite u ljetnome roku školske godine 2012./2013. trajat će, sukladno Pravilniku o polaganju državne mature, do 1. veljače. Očekuje se da će na državnu maturu izaći 32.476 učenika, od kojih 1.355 iz Istarske županije, jer toliko ih je bilo na pretprijavama. Državna matura obavezna je za gimnazijalce kojih je u hrvatskim školama 13.053, a od kojih u Istri 559. Učenici strukovnih četverogodišnjih škola na maturu izlaze samo ukoliko žele nastaviti školovanje na nekom od sveučilišta.

Za razliku od ispita za državnu maturu, prijave studijskih programa traju do 16. srpnja. Naime, kao i prijašnjih godina, maturanti će moći i nakon prijave ispita mijenjati, dodavati ili uklanjati studije na koje su se prijavili. Maturanti mogu prijaviti najviše deset studijskih programa, osim u slučaju prijave dvopredmetnih studija. Kada odabere studijske programe, učeniku se istodobno prijavljuju ispiti državne mature koje zahtijevaju ti studijski programi.

Kao i lani, državna matura je u cijelosti pomaknuta nakon završetka nastave za maturante pa su tako prvi ispiti na redu 21. svibnja, i to iz likovne umjetnosti i informatike, a završavaju ispitima iz španjolskog jezika 11. lipnja, naravno za one koji su ih prijavili kao izborne predmete. Prvi obavezni ispit, esej iz hrvatskog jezika na redu je 27. svibnja, a dan nakon toga maturanti će pisati test iz hrvatskog jezika. Slijede ispiti za učenike na jeziku nacionalnih manjina, 3. lipnja je ispit iz matematike te provjera znanja iz stranih jezika.

Prijava ispita državne mature za jesenski rok traje od 17. do 26. srpnja, a prvi ispiti počinju 23. kolovoza. Od ove godine ukinut je zimski rok jer se pokazao preskupim i neisplativim u odnosu na broj kandidata. Naime, prijavljuje se mali broj maturanata, lani svega 77 iz cijele Hrvatske. Također zbog uštede, od ove godine učenici će moći polagati samo one izborne predmete koji su uvjet za upis na pojedine studije. Do sad se moglo polagati  i 15-ak izbornih predmeta, od kojih neki nisu uopće biti na popisu visokih učilišta.

Iako je ministar Željko Jovanović za 2013. najavio uvođenje posebne državne mature za strukovne škole koja bi svoj ispitni katalog bazirala na programu ovih škola, a ne na gimnazijskom, to se nije dogodilo. Tako da će i dalje strukovnjaci morati rupe u znanju nadoknađivati dodatnom nastavom i instrukcijama da bi na maturi mogli parirati gimnazijalcima za koje su u pravilu krojeni ispiti.

Isti rokovi za prijave državne mature i ispita vrijede i za prošlogodišnje maturante te kandidate koji su srednje obrazovanje završili prije 2010. godine, kandidate koji završavaju srednje obrazovanje u sustavu obrazovanja odraslih, u inozemstvu ili su strani državljani. Prijave u sustav različite su za pojedine kategorije kandidata te je važno pridržavati se uputa koje su dostupne na mrežnim stranicama Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja www.ncvvo.hr i Postani student www.postani-student.hr. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter