Na državnoj maturi palo 168 Istrana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kad je o Istri riječ, maturu je u ljetnom roku uspješno položilo 1.180 učenika, a palo ih je 168. Najbolji rezultat istarski su učenici ostvarili na ispitima iz stranih jezika

U ljetnom roku državnoj je maturi pristupilo 33.720 učenika, oko dvije tisuće manje nego lani. Palo je čak 425 đaka, 91 više od dosadašnjeg rekorda. Dvoje je učenika palo iz sva tri obvezna predmeta (hrvatski, matematika, engleski), njih deset iz dva, a 410 iz jednog predmeta, objavio je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Kad je o Istri riječ, maturu je u ljetnom roku uspješno položilo 1.180 učenika, a palo ih je 168. Najbolji rezultat istarski su učenici ostvarili na ispitima iz stranih jezika: njih 86 posto riješilo je ispit iz francuskog više razine, 85 posto ispit iz talijanskog, 78 posto iz njemačkog i 75 posto iz engleskog. Najlošije su rezultate ostvarili u ispitima iz sociologije, riješilo ih je svega 37 posto učenika. Loše su prošli i u fizici (39 posto) te geografiji (39 posto).

Kad je o cijeloj državi riječ, ni ove godine ispit iz hrvatskog jezika nitko nije stopostotno riješio, a evidentan je porast interesa učenika za maturu iz nekih od prirodnih znanosti.

U izbornim predmetima došlo je do promjene interesa maturanata. Ove godine najviše učenika, njih 8.275,

prijavilo je fiziku, a na drugom je mjestu biologija koju je prijavilo nešto više od šest tisuća učenika. Politiku i gospodarstvo ranijih je godina prijavljivalo i 9.000 đaka, a sada se za taj izborni predmet odlučilo njih 5.361. Na petom mjestu je kemija s 3.599 prijava. Na temelju velikog interesa za maturu iz fizike, biologije i kemije u Nacionalnom centru zaključuju da veći broj maturanata nego prijašnjih godina namjerava upisati studij koji se odnosi na tzv. STEM područje, odnosno prirodne ili tehničke znanosti.

Učenici su za izborni predmet najčešće birali fiziku, za razliku od prethodnih godina kad je to bio ispit iz politike i gospodarstva.

Rezultati u ispitima su vrlo slični rezultatima ispita iz

prethodnih godina, osim onog iz matematike u kojemu je

ostvaren lošiji uspjeh. Učenici ostvaruju najbolje rezultate u ispitima iz stranih jezika.

U Nacionalnom centru tvrde da je matura provedena regularno, profesionalno i u skladu s pravilima struke, najbolje dosad. Pojačane su mjere sigurnosti u pripremi, provedbi i obradi ispita. Tiskani materijali dostavljeni su u novom, sigurnijem obliku, upakirani u prozirnu foliju. Teme za eseje iz hrvatskog i engleskog birane su u noći uoči ispita i dostavljene neposredno prije početka ispita. One koji nisu uspjeli maturirati u ljetnom, očekuje jesenski rok 23. kolovoza. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter