Na Drosini predstavljen Darko Raić Sudar, novi trener Istre 1961


Jučer je na "Drosini" održana konferencija za novinare na kojoj je Darko Raić Sudar i službeno potvrđen kao kormilar koji će povesti zeleno-žuti brod u sva iskušenja što ih sa sobom donosi nova prvoligaška sezona. Kako se promocija održala čak osam dana nakon što je Michael Glover javno obznanio svoju odluku o treneru, očekivalo se da je taj popriličan odmak napravljen iz razloga kako bi se pričekao povratak izvršnog direktora iz SAD-a i njegovo obraćanje pripadnicima "sedme sile" koji su već imali spremne upite, ali ta je nada ostala varljiva. Glover je elegantno zaobišao druženje s novinarima i tako samog sebe poštedio "škakljivih" pitanja na koja samo on može dati odgovor, poput imena osobe koja će biti glavna i odgovorna za nadolazeći prijelazni rok.

- S obzirom da Igor Žiković više nije u klubu, posao oko gledanja igrača i razgovora s njima posljednjih sam dana uglavnom obavljao ja - priznao je Darko Raić Sudar, trener Istre 1961. - Stižu mi mailovi, poruke, ljudi iz kluba pošalju mi imena nekih igrača nakon čega ih ja pogledam i ako me netko zainteresira, stupim s njim u kontakt. S te strane mogu reći da sam potpuno neovisan i nitko mi ne nameće igrače koje bih trebao dovesti, što je i normalno jer ja kao trener imam neku svoju viziju i stoga bi moja trebala biti zadnja. Naravno, sve to treba biti unutar nekih okvira koje klub može ispoštovati, a 
jedino što ne želim to je da s igračem pregovaram o njegovoj plaći. Ja sam ipak prvenstveno trener i mogu nazvati igrača te mu reći da sam za njega zainteresiran, a ako on pokaže želju da bi došao u Istru 1961, onda bih volio da financijsku stranu priče riješi netko drugi ispred kluba, što trenutačno obavlja Darko Podnar.

Napadači prioritet

Drugim riječima, premda je ljeto na pragu, posljednji dani na "Drosini" više naliče na predbožićni period. Jedan Darko ispisuje svoje želje u nadi da će mu one biti ispunjene u vidu poklona ispod bora kojeg bi mu trebao staviti drugi Darko, još samo da se ne pojavi Grinch i svima ukrade Božić.

- Sve je sada lijepo, imenovanje, podrška, svi me zovu kako bi mi čestitali, ali ja znam što me čeka kad krene prvenstvo. Sve će ovisiti o rezultatima i ako oni ne budu dobri ja ću biti taj koji će biti prvi na udaru i kojeg će svi prozivati, no trenerski posao je takav i to su stvari na koje ću biti spreman - istaknuo je Raić Sudar, koji je svjestan da 
dobrih rezultata neće biti bez dobro ukomponirane momčadi. - Naš prioritet je da se pojačamo u ofenzivnom dijelu. 
Odlaskom Solomona moramo dovesti jednog ili čak dvojicu krilnih igrača, ali i još jednog klasičnog napadača kako bih ponekad bio u mogućnosti promijeniti sustav i zaigrati s dvojicom u špici. Usto, treba nam i jedan ofenzivni vezni, tip nogometaša poput Stepčića i Lucia bez kojih smo također ostali i tu mislim na provjerene igrače koji su spremni odmah uskočiti među prvih 11.

Novi trener proteklih desetak dana nije sjedio besposlen, ali za razliku od većine prvoligaša koji već naveliko barataju s imenima igrača kojima će osnažiti svoje redove, ako su 
se nešto s nekim i dogovorili na "Drosini", njegov identitet kriju kao zmija noge.

Potencijal i ambicija

- Znam iz iskustva da kad s nekim imenom iziđeš u javnost, odmah se u to uključe razno-razni menadžeri i taj posao nerijetko propadne. Stoga ne bih želio spominjati imena dok konačni dogovor ne bude postignut, jedino što mogu reći je da se konkretno pregovara s trojicom-četvoricom igrača koji pokrivaju pozicije što su nam trenutno deficitarne - naglasio je Raić Sudar, koji još uvijek ne zna kako će se rasplesti situacija s Matom Milošem.

- Bio bih najsretniji da on ostane s nama, ali kako stvari stoje, to će se jako teško dogoditi. Prioritet kluba je da se on proda i ako se to i ostvari, morat ćemo dovesti nekoga da nam pokrije desni bok jer takvog igrača u klubu trenutačno nemamo. Pokušavali smo s Kitanovskim što se nije pokazalo kao pravi potez, dok je Hadžić i dalje 
ozlijeđen te je upitno kad ću na njega moći računati. To nam je ujedno jedini problem u obrani koju smo uspjeli zadržati na okupu, a što se tiče Žižića, koliko ja znam on se dogovorio s klubom i ovih bi dana trebao potpisati ugovor.

Pošto je teško očekivati da se "zeleno-žuti" mogu nadmetati s platežno moćnijim hrvatskim prvoligašima, za očekivati je da bi i ovo ljeto moglo donijeti popriličnu promenadu na "Drosini" u kojoj će se od igrača pristiglih na probu pokušati pronaći "materijal" dovoljno dobar da ispuni prvoligaške zahtjeve.

- Svjestan sam da nije lako naći dobrog igrača, a još je teže naći provjerenog igrača s pedigreom jer oni koji imaju ime i prezime teško će u ovim našim okvirima doći u Istru 1961. Stoga ćemo morati gledati one koji su ambiciozni, a usto imaju i potencijal koji bi mogli pokazati ako za to dobiju priliku. Shodno s time, igrača na probi će biti, 
ali gledat ću da ih "razvučem" tijekom ovog uvodnog dijela priprema da se ne bi stvorila prevelika gužva na treninzima koja bi mi onemogućila da normalno radim s dečkima koji su tu od ranije. Svatko će dobiti priliku da se pokaže, istisne nekog, nametne se, izbori i zaigra jer mjesto u momčadi nikome neće biti garantirano i nikome neću reći, bez obzira odakle ga doveo, da će sigurno igrati. Toga kod mene nema, onaj koji bude zaslužio taj će igrati i na taj ću način sastavljati momčad - zaključio je Raić Sudar.  (Ivica CEROVAC)




Podijeli: Facebook Twiter