Na dražbi pištolj kapetana Cooka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pištolj britanskoga istraživača kapetana Jamesa Cooka koji je prije gotovo dva i pol stoljeća za Britaniju osvojio Australiju, u veljači će na dražbu u Melbourneu.

Mesingani pištolj Continental Flintlock s početka 18. stoljeća izradio je nizozemski proizvođač Godefroi Corbau Le Jeune. Očekuje se da će na dražbi 14. veljače dobiti od 100 do 200 tisuća dolara.

Taj pištolj, jedan od rijetkih osobnih predmeta slavnog istraživača, prenosio se koljena na koljeno u Cookovoj obitelji, a simbol je njegova odnosa s Australijom, priopćila je dražbovna kuća Leski Auctions.

- Imamo dijelove njegova broda i još neke sitnice, ali pomorski kapetani ne skupljaju stvari pa je i u ovome slučaju malo toga vraćeno obitelji.

Ovaj pištolj oporukom je ostavljen njegovoj sestri i zato je naraštajima ostao u obitelji. Imamo sreću što smo uspjeli ustanoviti izravnu vezu između ovoga pištolja i našega, da ga tako nazovem, oca utemeljitelja, rekao je Charles Leski.

Ne zna se je li Cook nosio taj pištolj kad je prvi put stao na australsko tlo, ali čini se da ga nije previše upotrebljavao. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter