Na dražbi odjeća i umjetnine Else Schiaparelli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Krzneni kaputi, haljine, prsluci, tunike, slike i umjetnički predmeti koji su pripadali legendarnoj Elsi Schiaparelli prodat će se na dražbi 23. siječnja u akcijskoj kući Christie's u Parizu, usred tjedna mode obilježena povratkom na podije talijanske modne kuće koju je utemeljila 1927.

Američka glumica Marisa Berenson, unuka dizajnerice preminule prije 40 godina, odvaja se od tog blaga koje želi "podijeliti" ne bi li "ljudi koji cijene modu i umjetnost upoznali njezinu baku i nastavili se inspirirati njezinim svijetom", rekla je ona predstavljajući kolekciju u petak.

Odjevena i sama u kopiju sportskog pulovera na plave i bijele pruge koji je osmislila njezina baka u egzilu u SAD-u tijekom Drugog svjetskog rata, ispričala je o "tom nadrealnom svijetu, ispunjenom putovanjima i brojnim umjetnicima s kojima se družila Elsa Schiaparelli: Salvador Dali, Man Ray, Jean Cocteau, Christian Berard, Alberto i Diego Giacometti, Marcel Vertes".

Govorila je o baki kao "slobodnoj ženi, jednoj od simbola obnove dizajna u tridesetim godinama, čije ime ostaje povezano sa 'šokantnom' bojom fuksije koja je dala i ime parfemima u njezinoj kreaciji".

Kreatorica je to "koja je revolucionalizirala modu u tridesetim godina koristeći zip zatvarače, plastiku i nove materijale na raspolaganju u to doba, koja je inspirirala brojne dizajnere, među kojima i Givenchyja", podsjetila je Pat Frost, direktorica odjela mode kod Christie'sa.

Kolekcija će biti raspoređena u 180 komada ukupne vrijednosti 800.000 eura. Sastoji se od odjeće koju su nosile ikone zlatnog doba Hollywooda (Marlene Dietrich, Katharine Hepburn, Ginger Rogers, Joan Crawford...) i osobnih predmeta, kao i slika, umjetničkih predmeta i nešto nekretnina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter