Na dražbi dizali cijene i do 150 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedavni slucaj licitiranja poslovnih prostora u vlasništvu Grada Pule otvorio je zanimljivu pricu o upravljanju gradskom imovinom. Naime, odlukom gradonacelnika sklapat ce se ugovori s najpovoljnijim zakupcima koji su licitirali za gradske poslovne prostore, medu kojima se našla i pulska tvrtka Amor u vlasništvu Gjergja Zefaja.

Ta je tvrtka za 30 kvadrata u Ulici Sergijevaca 4 ponudila cak 80 tisuca kuna mjesecne zakupnine, odnosno 2.660 kuna za svaki kvadrat.

Prisjetimo se 31 kvadrata na gradskom kolodvoru za koji je 2004. Andelo Šestan ponudio 31,6 tisuca kuna mjesecno. Potom, 40 tisuca kuna mjesecne zakupnine za, doduše, veliki prostor od 103 kvadrata na Portarati koji je 2003. izlicitirala tvrtka N. G. Proma i kasnije tu otvorila - danas zatvoren Diesel. U 2007. nastavio se niz slavnih zakupaca pa je tada Mladen Kasalo izlicitirao poslovni prostor na Giardinima od 37 kvadrata za mjesecnih 26.640 kuna.

Današnja situacija s tim poslovnim prostorima je sljedeca: Diesel i Šestan vratili su poslovne prostore Gradu ne ostavljajuci dužnicke repove za sobom, dok je Kasalo napustio poslovni prostor s dugom od 363 tisuce kuna.

Pokušali smo doznati što ce se otvoriti u poslovnom prostoru u Ulici Sergijevaca 4 za koji je, saznajemo, licitirao isti prokurist koji je licitirao i za obližnji lokal Da Piero. No, culi smo da najvjerojatnije nece ni biti potpisivanja ugovora o zakupu, što znaci da ce ovaj potencijalni zakupac ostati bez jamcevine u iznosu od 45 tisuca kuna, a bit ce mu, prema rijecima nadležnog procelnika Damira Prhata, onemoguceno i pristupanje svim iducim licitacijama za gradske poslovne prostore.

Zanimljivo je istaknuti da su se za ovaj prostor nadmetala dva zainteresirana zakupca te da se, umjesto uobicajenog podizanja cijene od deset posto, ona dizala i za 150 posto! Stoga potencijalni zakupac smatra da se radilo o namještanju natjecaja i da ce se Grad ipak odluciti dobrovoljno poništiti ovaj natjecaj.

Ovakva razmišljanja procelnik Prhat odlucno demantira i kaže da je licitacija javna i da nije bilo nikakvog namještanja.

- U slucaju odustajanja od sklapanja ugovora, a imam naznaka da ce se upravo to dogoditi, potencijalni zakupac ostat ce bez uplacene jamcevine koja u navedenom slucaju iznosi deseterostruki iznos pocetne mjesecne zakupnine, odnosno 45 tisuca kuna, potvrduje procelnik Prhat. (S. ZRINIC TERLEVIC)

VIŠE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter