Na dražbi dio kosti izumrle ptice dodo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rijedak djelić kosti izumrle ptice dodo bit će ponuđen na dražbi krajem travnja u Londonu, objavila je aukcijska kuća Christie's.

Posljednja zabilježena dražba ostataka te izumrle ptice zabilježena je 1934. godine i očekuje se da će ova londonska privući velik interes. U Christie'su se nadaju da će za komadić bedrene kosti, koji su dobili iz privatne kolekcije, dobiti 15 tisuća funti (135 tisuća kuna).

Ptica dodo živjela na otoku Mauricijusu u Indijskom oceanu. Izumrla je u 17. stoljeću nakon dolaska portugalskih kolonizatora na otok. Ta dobroćudna ptica, koja nije mogla letjeti i nije imala prirodnih neprijatelja, nije se mogla obraniti od agresije lovaca, njihovih pasa, ali i svinja i drugih velikih životinja koje su s kolonizatorima stigle na otok. 

Znanstvenici već stoljećima na osnovi fragmenata kostiju pokušavaju rekonstruirati kako je dodo zapravo izgledao. Slavna ilustracija Johna Tenniela iz "Alise u Zemlji čudesa" koja prikazuje komičnu, zdepastu pticu kratka vrata, vjerojatno nije točna, napominje Reuters. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter