Na Dragoneri izgubljen 31 milijun

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon gotovo tri godine od pocetka ponovnog postupka protiv bivših vodnjanskih celnika Uliane ?uric, Lidije Delton Marijana Rudana u ponedjeljak je pred vijecem kojim na Županijskom sudu u Puli predsjeda sutkinja Sena Midžic Putigna zakljucen dokazni postupak u predmetu u kojem ih se tereti za zloporabu položaja pri prodaji zemljišta na Dragoneri te za druge malverzacije opcinskim zemljištem i novcem.

Za nekoliko dana održat ce se rocište na kojemu ce troje okrivljenika iznijeti svoje obrane, a njihovi branitelji i državno odvjetništvo završne rijeci, nakon cega slijedi i objava presude.

Na rocištu dodatno je ispitivana Jasminka Lilic, vještakinja gradevinske struke iz Rijeke, kojoj je bilo povjereno vještacenje vrijednosti 374.959 cetvornih metara zemljišta na Dragoneri koje je Opcina Vodnjan 2000. godine prodala tvrtki Darija. Prema nalazu i mišljenju koje je vještakinja vec iznijela na rocištu u rujnu, zemljište na Dragoneri je 2000. godine vrijedilo 46,4 milijuna, a godinu kasnije, nakon prenamjene, 62,4 milijuna kuna.

Vještakinja Lilic tada je pojašnjavala da se u vrijeme objave natjecaja radilo o gradevinskoj zoni, odnosno zoni rekreacije i turizma, koja ima sasvim drugaciju cijenu od zemljišta za turisticku izgradnju, odnosno izgradnju apartmana, hotela, naselja i slicnog.

- Zemljište za rekreaciju postiže znatno manju vrijednost od one turistickog naselja, ustvrdila je Lilic te je pri toj tvrdnji ostala i jucer, premda je obrana imala primjedbe na to, kao i na metodologiju kojom se koristila pri utvrdivanju vrijednosti zemljišta na Dragoneri.

Osim za nezakonitosti u provedbi natjecaja u slucaju "Dragonera" u kojem je optužena jedino Delton, tereti ju se i da je sudjelovala u nezakonitoj prenamjeni tog zemljišta iz rekreativne u zonu izgradnje komercijalnog turizma cime se pogodovalo poreckoj tvrtki Darija i cime je tadašnja Opcina Vodnjan oštecena za nekoliko desetaka milijuna kuna.

Dragonera i Barbariga, koje zajedno na milijun cetvornih metara cine Brijunsku rivijeru, prodajom su dospjele u ruke austrijskog kapitala predvodenog Hypo Alpe-Adria bankom. Atraktivno priobalno zemljište prodavano je za pet, šest eura po kvadratu, a nedavno je projekt "Barbariga - Dragonera" prodan poduzetniku Danku Koncaru za 51 milijun eura.

Na rocištu vještakinja je kazala da ne dvoji da je donedavni vlasnik u Dragoneru investirao nešto manje od 64 milijuna kuna jer je rijec o konkretnim ulaganjima koja se vrlo lako daju provjeriti.



Obrana je najviše opaski vještakinji uputila zbog njezinog izracuna vrijednosti Dragonere koji je izradila "kao da je ondje vec sve izgradeno, a nije izgradeno ništa".

"Moj izracun ne bi bio validan ukoliko investitor ne bi mogao ishodovati gradevinsku dozvolu jer ne bi bili doneseni odgovarajuci planovi. U svom vještacenju nisam prihvatila procjenu vrijednosti zemljišta iz rješenja Porezne uprave o razrezivanju poreza na promet nekretninama (rješenjem Porezne uprave od 29. ožujka 2000. godine tržišna vrijednost zemljišta procijenjena na 14,8 milijuna kuna za što je placeno 742 tisuce kuna poreza - op. a.), vec sam vrijednost zemljišta utvrdivala po pravilima struke.

Prema projektnoj dokumentaciji bilo je predvideno da to zemljište bude kompletno iskorišteno bez obzira na reljef i druge cinjenice", kazala je vještakinja te ustvrdila da vještacki nalazi u pogledu procjene vrijednosti zemljišta i inace odudaraju jedni od drugih te da ne postoji unificirani pravilnik po kojemu bi svi vještaci jednako procjenjivali vrijednost nekog zemljišta.

Dakle, uzevši u obzir da je zemljište prodano za 14,8 milijuna kuna, a da ga je vještakinja procijenila na 46,4 milijuna (u trenutku prodaje, a prije prenamjene), proizlazi da je Opcina Vodnjan za njega inkasirala 31,6 milijuna kuna manje od tada po vještakinji realne cijene, te da je mogla zaraditi dodatnih 16 milijuna kuna da ga je na prodaju ponudila nakon prenamjene. (Piše Marica KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter