Na dinamiku radova utječu potencijalna klizišta

Zahtjevan dio trase na granici sa Slovenijom (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Zahtjevan dio trase na granici sa Slovenijom (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Sudeći po stanju na terenu, rekonstrukcija državne ceste od Buzeta do graničnog prijelaza Požane, ipak bi se mogla odužiti. - Zbog sastava tla i konfiguracije terena građevinski je vrlo zahtjevan dio trase od graničnog prijelaza do granice s Republikom Slovenijom. Brojna potencijalna klizišta zahtijevala su dodatnu geotehničku prospekciju terena i posebna tehnička rješenja izvedbe te je bilo potrebno izvršiti i dodatne istražne radove u cilju širenja uskog dijela ceste u podnožju litice, kao i radove na stabiliziranju same litice, a sve to utjecalo je na dinamiku izvođenja radova, odgovorila je na naše pitanje o tijeku radova Ivana Bassani, voditeljica Ureda za odnose s javnošću Hrvatskih cesta.

Rekonstrukcija 7 kilometara ceste

U sklopu izvanrednog održavanja rekonstruira se 6,9 kilometara duga dionica od Buzeta do Požana, od novog rotora kod Autobusne stanice u Buzetu do granične crte sa Slovenijom, još kilometar nakon graničnog prijelaza na Požanama. Investitor ovog zahtjevnog investicijskog zahvata su Hrvatske ceste, ugovorena vrijednost radova je 30,9 milijuna kuna bez PDV-a, a radove izvodi zajednica ponuditelja - GP Krk i Strabag iz Zagreba. Investicijom je obuhvaćena izgradnja dva nova rotora, kod Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja", te kod Stanice za tehnički pregled u Maloj Hubi kao i novo raskrižje kod poduzetničke zone Mažinjica, a ugovoreni rok dovršetka radova je do konca ovog mejseca. Rekonstrukcija pored ostalog obuhvaća i izgradnju pješačkih staza na mjestima gdje je to sigurnosno opravdano, izgradnju autobusnih stajališta, te uređenje sustava oborinske odvodnje.

Trenutno je radovima obuhvaćeno pet kilometara ceste. Do sada je izveden nosivi sloj asfalta na prvom kilometru iz smjera Buzeta uključujući i dva izgrađena kružna raskrižja. Od križanja za Malu Hubu prema centru naselja Štrped izvode se zemljani radovi, rješava se sustav oborinske odvodnje i priprema se kolnička konstrukcija za asfaltiranje.

Još ima imovinsko-pravnih problema

Na dijelu ceste u zoni naselja Mažinjica gradi se zatvoreni sustav oborinske odvodnje. U nastavku, prema naselju Podrečak, stečeni su imovinsko-pravni uvjeti za izgradnju autobusnih ugibališta te se u kontinuitetu, prema graničnom prijelazu, mogu izvoditi svi potrebni građevinski radovi. Na dijelu ceste od graničnog prijelaza prema granici s Republikom Slovenijom izveden je nosivi sloj asfalta u dužini 600 metara.

- Tijekom radova promet se odvija pod privremenom prometnom signalizacijom uz naizmjenično reguliranje semaforima na nekoliko pozicija. Završni sloj asfalta izvodit će se u kontinuitetu po završetku svih ostalih radova koji prethode polaganju završnog sloja. U tu svrhu će se sagledati mogućnosti prometne preregulacije i optimalnost zatvaranja za promet određenih dionica, prenijela je Bassani.

Komentirajući navode Hrvatskih cesta da na dinamiku utječu i poteškoće u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa za koje je zadužen Grad Buzet, gradonačelnik Siniša Žulić kaže da su u Gradu Buzetu, poučeni lošim iskustvima s neriješenim imovinsko - pravnim odnosima prilikom rekonstrukcije ceste od Buzeta do Roča, još početkom prošle godine inicirali nekoliko sastanaka s izvođačem radova, nadzorom, projektantima i zainteresiranim infrastrukturnim operaterima, upravo kako bi izbjegli probleme koji su se pojavili.

- Grad Buzet je sve dogovorene i preuzete obveze na vrijeme riješio no problem je nastao kad se tijekom radova pokazalo da ima još problema za koje mi nismo znali. Bez obzira na to u Gradu smo preuzeli obvezu koordinatora prilikom razgovora s vlasnicima zemljišta i svi poznati problem su za sada riješeni, istaknuo je Žulić. Naglasio je također kako očekuje da će se tijekom ljeta raspisati natječaj za rekonstrukciju dionice državne ceste od Ročkog Polja do Lupoglava te da će radovi na toj dionici krenuti na jesen čime bi se zaokružio najvažniji dio rekonstrukcije državnih cesta na buzetskom području. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter