Na Danima mladog maslinovog ulja tisuće posjetitelja

Posjetitelji su imali priliku kušati 200 različitih maslinovih ulja
Posjetitelji su imali priliku kušati 200 različitih maslinovih ulja

Pod velikim šatorom u Vodnjanu prošlo je tisuće posjetitelja na 9. Danima mladog maslinovog ulja.

Iznimna posjećenost od petka do nedjelje definitivna je potvrda izvrsnosti i smislenosti ove manifestacije koja je ove godine javnosti približila čak 80 izlagača raznih domaćih proizvoda i 200 maslinovih ulja. Uz brojne maslinare iz svih krajeva Istre koji su došli u Vodnjan predstaviti mlada maslinova ulja, ove godine su to učinili i maslinari iz Hercegovine i s otoka Hvara.

Ni na Danima mladih maslinovih ulja nije zaobiđena tema štete koju je ovog ljeta počinila najezda svrdlaša na mnogim maslinicima južne Istre. Upravo je to bio razlog daleko manjeg uroda koji je mogao biti iskorišten za proizvodnju maslinovih ulja pa su se neki maslinari predstavili zajedno kroz lokalne poljoprivredne udruge i s manjim brojem boca maslinovih ulja.

Tako smo primjerice na štandu ližnjanske udruge Agro-Mladica i medulinske udruge Ulika doznali da su neki njihovi proizvođači imali tek 50 posto od očekivanog uroda, a neki čak samo deset. No, s druge strane, bilo je i onih koji su, snalazeći se na razne načine, uspjeli izbjeći ovu pošast, poput Milenka Marjanovića čija će linija maslinovih ulja San Antonio zasigurno i ove godine osvajati brojne nagrade.

Osim maslinovih ulja, u Vodnjanu se moglo naći i mnoštvo drugih domaćih proizvoda, od sireva, pršuta, kobasica i ostalih suhomesnatih proizvoda, preko domaćih sokova i pekmeza od voća, do vina poznatih istarskih vinara i rakija.

I ove su godine u Vodnjan sa svojim cijenjenim i nagrađivanim rakijama stigli proizvođači iz Srbije i Crne Gore, dok su Talijani ponovo predstavili svoja vina i acetto balsamico.

Šatorom su se tijekom cijelog dana širili zamamni mirisi finih jela koja su za prisutne sva tri dana spremali profesori i učenici ugostiteljskih škola Istre, kuhari porečkih hotela Palazzo i restorana Divino, kuhari hotela Park Plaza Histria iz Pule i Jadranka hotela s Malog Lošinja, a svima njima se pridružila i Bojana Zenzerović, tajnica Udruge kuhara Istarske županije. (P. SOFTIĆ; snimio N. LAZAREVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter