Na današnji dan: Ubijen svećenik Miroslav Bulešić

Kauza za beatifikaciju Miroslava Bulešića je u tijeku
Kauza za beatifikaciju Miroslava Bulešića je u tijeku

Na današnji dan, 24. kolovoza 1947. godine u Lanišću je ubijen mladi istarski svećenik Miroslav Bulešić. Pratio je dr. Jakoba Ukmara, delegata Svete stolice, koji je toga kolovoza u Istri dijelio svetu krizmu. Dan ranije rulja je htjela spriječiti misu i krizmu u Buzetu, ali nisu uspjeli. Nije to uspjelo ni u Lanišću: dr. Ukmar je djevojčice i dječake krizmao, ali je potom u župnoj kući istučen, a don Miro ubijen nožem.

U službenom izvješću dr. Ukmar je zapisao: "Nakon završetka krizme u crkvi i mise koju je služio vlč. Miroslav Bulešić uputili smo se k župnoj kući. Nakon četvrt sata, kad su bili krizmani i oni koji su naknadno prispjeli - bilo je to oko jedanaest sati - pobunjenici su ušli u kuću i ubili nožem vlč. g. Bulešića, koji je bio kraj vratiju. Ja osobno izišao sam iz župnog ureda u predvorje i vidio ga mrtva kako leži na tlu među zlikovcima koji su zaposjeli kuću; povukao sam se u spavaću sobu, gdje sam nakon minute vremena i sam teško izudaran i ostao sam ležeći u krvi. Smatrajući da sam mrtav, ostavili su mene i potražili župnika, ali ga nisu pronašli jer se bio sakrio. Kroz dvadeset sati ostao sam u nesvijesti".

Tadašnje vlasti nisu dopustile da don Miro bude pokopan u svojoj rodnoj župi u Savičenti, nego je pokopan u Lanišću. Tek će 1958. njegovo tijelo biti preneseno na groblje u Savičenti, odakle je 2003. preneseno u župnu crkvu Marijina Uznesenja.

Biskup dr. Dragutin Nežić počeo je 1956. službeni postupak za proglašenje Miroslava Bulešića blaženim, ali su komunističke vlasti to zabranile. Postupak je godinu dana kasnije ipak otvoren u Rimu, a 2000. porečki i pulski biskup Ivan Milovan prebacio ga je u Hrvatsku. Biskupijski postupak je zaključen 2004., te je sva dokumentacija u vezi s tzv. kauzom poslana Kongregaciji za proglašenje svetih u Rimu, čiji je suradnik novi porečki i pulski biskup dr. Dražen Kutleša.

Sasvim je sigurno da će se Crkva u Istri uskoro radovati da je sluga Božji Miroslav Bulešić proglašen blaženim. (Robert BURŠIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TJEDNOM PRILOGU ISTRA PLUS OD 24. KOLOVOZA


Podijeli: Facebook Twiter