Na dan NDH usred Pule vijenac za domobrane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neocekivano obilježavanje 10. travnja, dana kada je prije 71 godinu osnovana kvislinška Nezavisna država Hrvatska, isprovociralo je hrvatsku javnost. Paljenje svijeca, postavljanje vijenaca i izražavanje štovanja ustaškom režimu, što ga je širom zemlje organizirala minorna Hrvatska cista stranka prava, analiticari i povjesnicari s kojima smo razgovarali ocijenili su nepotrebnom provokacijom.

Narocito besmislenim potezom ocijenjeno je polaganje vijenca na spomenik domobranima na pulskom Mornarickom groblju.

Ondje se u utorak poslije podne u organizaciji istarskog ogranka HCSP-a okupilo desetak ljudi te su zapalili svijece i položili vijence, bez ikakvih prigodnih rijeci. I ranijih su se godina na taj spomenik - na isti datum, 10. travnja - polagali vijenci, no ta su obilježavanja u javnosti prošla nezapaženo.

- Mislim da je katastrofa što se dopustilo da se kameni spomenik domobranima uopce stavi nasred Mornarickog groblja u Puli jer nema povijesne podloge da se to dopusti i da se takav spomenik postavi na Mornaricko groblje. Sada ondje dolaze nekakvi desnicari, takvo što zapravo uopce nema veze s poviješcu Pule, a kamoli s Mornarickim grobljem, istice povjesnicar Raul Marsetic s Instituta za povijesna istraživanja u Rovinju.

Zahtjev za postavljanje ovog spomen-obilježja, podsjecamo, uputio je pulski ogranak udruge ratnih veterana Hrvatski domobran, a dozvolu je Grad, odnosno nadležni gradski odjel, izdao u prosincu 2004. uz pozitivno mišljenje konzervatorskog odjela. Spomenik hrvatskim domobranima postavljen je polovicom sijecnja 2005.

- Grad Pula ograduje se od bilo kakvog obilježavanja 10. travnja, dana osnivanja NDH, jer je poznato da njegujemo tradicije i vrijednosti antifašizma. Želimo podcrtati da je dozvolu za postavljanje ovog spomenika na memorijalnom groblju dala prethodna gradska vlast, kazao nam je u utorak Fabrizio Radin, dogradonacelnik Pule, misleci na tadašnju koalicijsku vlast predvodenu gradonacelnikom Lucianom Delbiancom. (D. GRAKALIC, S. ZRINIC TERLEVIC, M. JERIN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter