Na Dan grada porecki seniori dobili klub

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjecanje na poginule za slobodu grada nezaobilazni je dio obilježavanja Dana oslobodenja Poreca. Stoga su se u petak ujutro ispred gradske vijecnice okupili clanovi lokalne Udruge antifašistickih boraca, vijecnici i predstavnici talijanskog grada prijatelja Poreca s najdužim stažem, "crvene" Masse Lombarde. Kao i uvijek, zajedno su položili vijence na spomenik borcima poginulim u antifašistickom ratu, u parku izmedu kazališta i vijecnice.

Nešto kasnije na Trgu slobode vrvjelo je i odjekivalo glasovima tristotinjak mališana iz svih poreckih djecjih vrtica odjevenih u proljetne, cvjetne kostime. Cvjetni korzo nije izostao ni za ovogodišnju proslavu Dana oslobodenja.

Mnoštvo mališana nadgledale su tete iz vrtica, Društva Naša djeca i clanovi udruge mladih USB. A trebalo je pokazati starijim sugradanima kako su naucili pjevati i plesati i kakve lijepe kostime nose. DND ih je zabavio slikanjem – na Trgu je postavio osam slikarskih platna i slikarskih boja i kistova u izobilju.

Dogradonacelnici Nadiji Štifanic Dobrilovic poklonili su cvjetic na kojem je pisalo da žele novi vrtic i molili je da ga pokaže u gradskoj vijecnici. A želje su prštale i s drugih cvjetica – djeca žele lunapark, bazen za plivanje, park s puno igracaka uz djecji vrtic…

A bilo je ekološki svjesnih i duhovitih poruka: "Otkinuti cvjetici više ne rastu"; "Cuvajmo prirodu i svijet jer svijet ostaje na nama"; "Ne budi prema prirodi loš, bacaj škovace u koš"; "Vogaj bicikletu da ne delaš eko štetu!".

Na osam panoa postavljenih u poštanskom uredu na Trgu slobode izložene su hrvatske poštanske marke izdane izmedu 1995. i 2008. godine iz kolekcije predsjednika Filatelistickog društva Porec Darka Bartolica.

Najveci poklon za ovogodišnji Dan grada dobili su umirovljenici, porecki seniori – otvoren je njihov klub u prostoru nekadašnjeg restorana-praktikuma Trgovacko-ugostiteljske škole Antona Štifanica na Trgu Joakima Rakovca.

Otvaranju kluba, koji nosi isto ime kao i nekadašnji restoran – Galija, odazvali su se i istarski župan Ivan Jakovcic, te saborski zastupnik i predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja, a vrpcu na ulazu u prostor prerezali su gradonacelnik Edi Štifanic i Ivan Sladonja koji je u ime umirovljenika pratio uredenje.

"Ovaj klub koristit ce Porecani koji su svojih 40 i više najboljih, radnih godina utkali u razvoj grada", rekao je predsjednik poreckih HSU-ovaca Franc Dobrilovic.


Podijeli: Facebook Twiter