Na dalekovodu pod udarima senjske bure

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Višegodišnja suradnja i tradicionalno dobre veze pulske Elektroistre s kolegama iz Elektrolike i ovaj put bili su i više nego plodonosni. Naime, proteklih su se dana šestorica djelatnika iz pogona Labin i Buzet s opremom i vozilima uputili put Senja ne bi li pomogli lickim kolegama.

- S Elektrolikom imamo tradicionalno dobre veze. Tako smo pomagali recimo u zimu 1980./81., kada su bili izuzetno teški vremenski uvjeti te u ratno i poratno vrijeme kada su im bile polomljene mreže. I sada, kada je najveca medijska pažnja pridana Dalmaciji, važno je znati da je elektroenergetski sustav najviše oštecen u Lici, pogotovo u podvelebitskom dijelu. Govore da 50 godina nije puhala takva bura i nanijela takve štete.

Kada se govori o Lici, uvijek se spominje njena unutrašnjost, koja je puna snijega, ali je ona puno bolje prošla što se štete tice nego dijelovi uz more gdje je bura polomila elektromrežu na dijelu od prije Senja do poslije Karlobaga. Štete su takve da je cetiri tisuce kupaca sedam dana bilo bez struje.

S obzirom na to da su proteklih desetak dana bili vrlo teški uvjeti pa se zbog jakog vjetra nije ni moglo raditi, u srijedu smo pitali možemo li im pomoci od cetvrtka s obzirom na to da je u najavi bilo popuštanje bure. I tako su naši decki krenuli na licki teren, rekao nam je direktor Elektroistre Davor Miškovic, koji je i sam bio u pratnji.



Dodaje kako je u cetvrtak na potezu izmedu Senja i Karlobaga na ispomoci radilo 120 radnika, uglavnom iz Elektrolike, ali i iz Elektroprivrede Rijeka, Elektre iz Varaždina, Zagreba i Slavonskog Broda te iz Elektroistre.

- Išli su naši radnici opremljeni za rad na 35-kilovoltnim mrežama, a ispostavilo se da je to bio kljucni i najvažniji problem koji su upravo oni rješavali. Takoder, slucajno se radilo i o najvišim dalekovodima na koje se trebalo penjati. Problem zbog napoja riješen je vec do podneva i vec popodne poceli su puštati napon do kuca koje su dugo bile bez struje. Radili su i petak dopodne, ali je bura bila u jacanju, tako da su uvjeti bili vrlo teški, rekao je Miškovic te ustvrdio da su vec poslije rucka radnici morali krenuti put Istre jer se i ovdje ocekuju problemi.

Zanimljivo je napomenuti da su radnici Elektroistre u Lici radili na stupovima visokim izmedu 18 i 22 metra koji su se, osim toga, nalazili na brdu. Posljednjih dana u Senju su u nekoliko navrata zabilježeni udari bure od cak 250 kilometara na sat. (S. ZRINIC TERLEVIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter