Na Crofishu 250 najpoznatijih svjetskih brendova

I školjke će biti u žiži interesa izlagača i posjetitelja (M. MIJOŠEK)
I školjke će biti u žiži interesa izlagača i posjetitelja (M. MIJOŠEK)

Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, u porečkoj sportskoj dvorani Žatika od petka, 18. do nedjelje, 20. studenoga održat će se deseto izdanje međunarodnog sajma ribarstva, akvakulture i sportskog ribolova - Crofish. Sajam je godinama održavan u Umagu, a sada je prvi put organiziran u Poreču, gdje će se na 2.000 četvornih metara unutarnjeg i još 500 kvadrata vanjskog prostora predstaviti 80-ak izlagača. Radi se o tvrtkama iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Islanda i Španjolske, koji će zajedno zastupati više od 250 poznatih svjetskih brandova. Svečano otvaranje zakazano je u petak, u 13.30 sati, a otvorit će ga pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura.

Sajam i edukacija

Bogati program predstavili su jučer u Obrtničkom domu na konferenciji za novinare tajnik Udruženja obrtnika Poreč Robert Velenik i predsjednik organizacijskog odbora i LAGUR-a Istarski švoj Robert Momić, potom Graciano Prekalj, u ime Istarske županije i gradonačelnik Poreča Edi Štifanić. Nositelj organizacije je Udruženje obrtnika, uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Istarska županija, Grad Poreč i LAGUR-a Istarski švoj. Ovom je prigodom istaknuto da se radi o jedinom takvom događaju na temu ribarstva u Hrvatskoj.

- Županija čvrsto stoji iza ove manifestacije, za koju smo u ovogodišnjem proračunu izdvojili 100 tisuća kuna, a toliko planiramo osigurati i u sljedećoj godini. Nema puno manifestacija koje promoviraju ribarstvo, pa će Crofish ujedno biti i prigoda za razgovor s partnerima iz Italije o zajedničkom upravljanju Jadranskim morem, kao resursa kojeg moramo očuvati i zaštititi, ali i omogućiti ribarstvu da se razvija, kazao je Prekalj, pomoćnik istarskog pročelnika za poljoprivredu, zadužen za ribarstvo. Dodao je da će sajam imati jak edukativni karakter, jer je potrošnja ribe u Hrvatskoj na izuzetno niskoj razini.

Poreč - grad sajmova

Na upit o financijskom dijelu sajma, Momić, ujedno i potpredsjednik porečkog Udruženja obrtnika i čelnik Ceha ribara Istre, rekao je da će Crofish koštati između 400 i 450 tisuća kuna. Udruženje obrtnika je za pokriće njegovih troškova od Ministarstva poljoprivrede dobilo 272 tisuće, a od Istarske županije 100 tisuća kuna. Ostalo se planira pokriti iz prihoda od najma štandova koje su izlagačima promotivno ponudili za 150 kuna, bez PDV-a, za četvorni metar. Gradonačelnik je kazao da se radi o manifestaciji od značaja za Poreč, pa su stoga Žatiku ustupili besplatno. Usto, Grad će podmiriti struju, vodu i ostale režijske troškove sajma.

- Veseli me što će se Crofish održati u našem gradu, što je svojevrsni uvod u proslavu gradskog zaštitnika sv. Maura. Budući da je Poreč oduvijek ribarski grad, podržavamo ovaj sajam namijenjen ribarstvu, kao što podupiremo i sajam hotelske i ugostiteljske opreme Promohotel. Raduje nas da to nije samo izložba proizvoda, već se radi o stručno-edukativnoj manifestaciji s predavanjima za ribare, rekreativce i profesionalce. I ovime se Poreč još jednom potvrđuje kao grad sajmova, za što je Žatika idealno mjesto, i uvjeren sam da će Crofish zaživjeti i postati tradicionalan, riječi su porečkog gradonačelnika Edija Štifanića.

Ulaz na sajam je besplatan. Posjetitelje očekuje bogata gastronomska ponuda na bazi riba i morskih plodova, besplatne degustacije na štandovima, te vina domaćih vinara: Tomaz, Banko, Damjanić, Sošić, Ritoša i Brčić. Radno vrijeme Crofisha prvog dana je do 19 sati, zatim u subotu od 10 do 19 sati, a u nedjelju će biti otvoren između 10 i 17 sati.

Simulator za izlov tune na Crofishu

Organizatori su istaknuli nekoliko zanimljivosti koje će imati priliku vidjeti posjetitelji sajma, među kojima je vrlo atraktivan simulator za izlov tune kojeg će predstaviti specijalizirana talijanska tvrtka. Neće manjkati ni plovila za sportski ribolov, lanaca, mreža, vreća, kaveza, robota za čišćenje mreža, pontona, svježe i konzervirane ribe, školjaka, hrane za ribe, razne opreme i ambalaže za pakiranje i transport, kao i za obradu i preradu školjaka, brodskih i vanbrodskih motora, opreme za proizvodnju i popravak brodske opreme, rashladnih i klimatizacijskih uređaja za industrijsku i široku primjenu, kao i još mnogo toga.

Stručna predavanja

Stručna predavanja počinju u petak, 18. kada će pomoćnik ministra poljoprivrede govoriti o aktualnom stanju i perspektivama hrvatskog ribarstva. Slijede primjeri norveško-hrvatske suradnje te prezentacija lokalnih akcijskih grupa u ribarstvu i operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo RH za razdoblje od 2014. do 2020. U subotu od 11 do 15 sati na programu je regata Crofish. Predavanja počinju u 11 sati prezentacijom Europske uredbe 1380/2014 obaveznog iskrcaja odbačenog ulova, potom će se govoriti od organizaciji proizvođača u ribarstvu i akvakulturi, prilagodbi školjkarstva na klimatske promjene i brendiranju jadranskih dagnji na temelju genetičkih istraživanja.

Popodne slijede predavanja o monitoringu ponašanja školjkaša i ekoloških čimbenika u marikulturi putem sondi, mikrokontrolera i računala. Ćakula o mini transatu 6,5 metara i predavanje Zov dalekih obala, na kojem će Nenad Vlahović govoriti kako je oplovio svijet na jedrilici koju je sam napravio. U nedjelju, 20. će zadnje predavanje biti Hir3 preko tri oceana. Detalji se mogu pronaći na web stranici www.crofish.eu. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter