Na crnom tržištu završi 20 % lijekova za ovisnost o drogama

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

U Hrvatskoj 20 posto lijekova za liječenje ovisnosti o drogama završava na crnom tržištu, upozoreno je na Drugom hrvatskom kongresu o bolestima ovisnosti, na kojoj su se okupili vodeći stručnjaci za liječenje ovisnosti iz Hrvatske i zemalja regije.

Iako kod nas nema relevantnih podataka o razmjerima zlouporabe, u skladu sa svjetskim istraživanjima procjenjuje se da se 20 posto lijekova za ovisnost o drogama zloupotrebljava i završava na crnom tržištu, rekao je pročelnik Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti u Klinici za psihijatriju KB Sestara milosrdnica Ante Bagarić.

Najviše se zloupotrebljava metadon

Zlouporaba i nepropisna primjena opijatske supstitucijske terapije smanjuje učinkovitost liječenja ovisnika, a te se stope kreću u rasponu od 18 do 81 posto, pri čemu se preprodaja javlja u 23 do 39 posto slučajeva, rekao je Bagarić.

Istaknuo je i uspješnost liječenja ovisnika koje se ne zasniva na metadonu, koje se već duže vrijeme provodi na Odjelu za liječenje ovisnosti KB-a Vrapče.

Stručnjaci ističu da se na crnom tržištu najviše zloupotrebljava metadon, a zlouporabu potiče nekritično propisivanje lijekova, odnosno nepridržavanje farmakoloških smjernica, budući da pojedini liječnici obiteljske medicine lijekove ovisnicima izdaju i za duže vrijeme, dok istodobno nema kontrole Ministarstva zdravlja i HZZO-a.

Zlouporaba se može spriječiti, rečeno je, ograničavanjem doza koje se konzumiraju u vlastitom domu, kod pacijenata kod kojih postoji velika vjerojatnost da će lijekove za liječenje ovisnosti preprodati i namjerno nepropisno primijeniti.

Stručnjaci preporučuju i povećanje dostupnosti terapije koja ima manji potencijal za zlouporabu, a istodobno može povećati kvalitetu, prihvaćenost i dostupnost liječenja. Takav je, rečeno je, kombinirani lijek buprenorfin/nalokson koji  ima manji potencijal za intravenoznu primjenu od monobuprenorfina i metadona.

Trenutno se liječi 8500 ovisnika

U Hrvatskoj se trenutno liječi oko 8500 ovisnika, pa je istaknuta važnost informatizacije sustava, odnosno uključivanja u Centralni zdravstveni informacijski sustav (CEZIH) svih Centara za liječenje ovisnosti, psihijatara koji propisuju terapiju i liječnika obiteljske medicine, što bi im omogućilo ulazak u dio kartona pacijenta koji se tiče njihova područja. Na taj bi način liječenje ovisnika postalo transparentnije, što može dodatno smanjiti mogućnost zlouporaba.

Sudionici konferencije smatraju da za uspješno suzbijanje zlouporabe treba postojati usuglašena politika svih dionika sustava, jer se liječnici ne mogu samostalno nositi s tim problemom. Rizici od zlouporabe i namjerne nepropisne primjene postoje za pacijente, liječnike, ali i za dostupnost liječenja, jer se potencijalno stvara negativna slika u javnosti. Posebno treba voditi računa o znanju i educiranosti liječnika za uspješno upravljanje tim rizicima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter