Na Cicariji zgoncari tjeraju zimu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na krajnjem sjeveru Istre, u selu Podgace objesili su pusta i otvorili sezonu zvoncara na Cicariji koja jedina u Istarskoj županiji baštini ovu vrstu pusne tradicije. Zvoncari ili kako ih nazivaju zgoncari, od pamtivijeka tjeraju zimu i sve zle sile, a na svoj pohod krecu 5. veljace kada ce gostovati na Grobniku.

Sela i zaseoke Cicarije, obilazit ce 19. i 26. veljace, a 27. veljace ukljucit ce se u maškaranu povorku u Lovranu. Gostovat ce 5. ožujka u Matuljima na središnjem dogadaju tamošnjeg karnevala, "16. Smotri zvoncara" na kojoj ce se okupiti više od tisucu zvoncara šire regije, sa svojim specificnim maskama, kretnjama i zvonjavom. Dan kasnije zgoncari gostuju u Ilirskoj Bistrici, a maškarano ludilo završavaju noc uoci Pepelnice, 8. ožujka, spaljivanjem pusta.



Uz zgoncare, ogrnute ovcjim kožama s dva velika zvona teška osam kilograma, u tradicijskoj povorci su i divojke u kamižoteh, mještanke istarskog krasa u starinskim narodnim nošnjama. Za scenografiju nastupa zgoncara koje krase i šeširi sa širokim obodom, brine se meštar Radovan Klaric, rodom iz Podgaca, koji živi u Puli.

U predstavljanju živopisne pusne baštine krajnjeg istarskog sjevera, placanjem prijevoza, pripomoci ce laniška opcina, Lovacko društvo Cicarija i malobrojni sponzori.

- Nekako se "krpamo". Zakacila nas je recesija, ali necemo se dati, jer važno je nastaviti obicaje, rekao nam je Aleksandar Šverko iz Podgaca.


Podijeli: Facebook Twiter