Na cestu izašlo oko tisucu seljaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko tisucu seljaka na dvjestotinjak traktora izašlo je u cetvrtak na ceste kontinentalne Hrvatske i prosvjedovalo protiv namjere Vlade da poljoprivredi, najvjerojatnije na poticajima, sreže preko milijardu kuna. Iako proracun još nije predstavljen i ne zna se za koliko ce Ministarstvo poljoprivrede poticaje smanjiti, seljaci su prosvjedima izrazili svoje nezadovoljstvo.

Traže isplatu prošlogodišnjih poticaja, do kraja veljace u cijelosti, ukupno oko 2,8 milijardi kuna, te žele da im i buduci poticaji ostanu na starim iznosima. Promet nisu blokirali, vec su svoje traktore, u pratnji policije, dovezli do pedeset punktova i tamo ih parkirali. Bilo bi ih, kažu, i daleko više, dvostruko, da su traktore ujutro mogli upaliti.

- To je zbog ovog super plavog dizela, koji se smrzava, pa ne samo da nismo mogli u prosvjed traktorima, vec mnogi od nas nisu mogli ujutro dovesti ni hranu za stoku, požalili su se seljaci, od kojih su mnogi na prosvjed zato stigli autom.

Prije osam dana od premijera i ministra zatražili su da ih prime na razgovor, no odgovora nije bilo.

- Ne vjerujemo da ce nas primiti ni sada jer se ni dosad nisu udostojili. Ovi ljudi nisu ovdje iz obijesti, vec zbog teške situacije u kojoj su se našli, a ako premijer i ministri mogu primiti na razgovor sindikate neproizvodnih djelatnosti, onda i seljaci, koji proizvode hranu, zaslužuju sat vremena s premijerom, istice prvi covjek Stožera za obranu Stjepan Kunovec.

Na opasku kako su u prosvjed, što im zamjera i resorni ministar Tihomir Jakovina, krenuli prije no što je izricito receno koliko ce i koji poticaji biti smanjeni, Kunovec odgovara da je sama naznaka smanjenja poticaja toliko uznemirila poljoprivrednike da su barem zaslužili pojašnjenje.

- Smanje li nam poticaje, kako je najavljeno, za 30 posto, to ce biti katastrofa, zakljucio je Kunovec ispred tridesetak traktora u Ivanic-Gradu. "Neka Ministarstvo poljoprivrede objavi koliko poticaja oni uzimaju, a koliko seljaci, zakljucuje.

Upitan zaslužuju li proizvodaci hrane toliko poticaja, kad Hrvatska i dalje samodostatno proizvodi tek osam kultura, odgovara kako je problem u prevelikom uvozu.

- Uvozi se telad, uvoze svinje, sve, pa se onda ovdje potice njihov tov, zakljucuje Kunic i napominje kako treba objaviti tko najviše uzima poticaja i za što tocno jer gradani misle da su to seljaci.

Zbog hladnoce seljaci s prosvjedima do daljnjega nece nastavljati, kako je prvotno zamišljeno, vec ce najvjerojatnije nastaviti oko 1. ožujka.


Podijeli: Facebook Twiter