Na cesti našli pothladenog škanjca i odnijeli ga veterinaru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odlazeci u petak na zadatak u Premanturu, naš novinar i reporter su u Ulici Munte naišli na povecu pticu koja je na ledima ležala pored ceste. Iako su isprva mislili da je uginula, iznenadili su se kada su otkrili da pokušava micati glavom.

Tako je pocela akcija pomoci ovom, kako se ispostavilo, jednom od vecih grabežljivaca - jer radilo se o škanjcu mišaru, poznatijem i kao leteca macka.



Uglavnom se hrani malim sisavcima, a poznavatelji kažu da lovi miševe. To je ujedno i naša najcešca ptica grabljivica iz porodice jastrebova te je stoga i zanimljivih proporcija - duljina tijela joj je oko 50 centimetara, a raspon krila od 110 do 150 centimetara.

O nesretnom škanjcu brigu je preuzeo veterinar pulske veterinarske stanice Stjepan Kocar, koji smatra da se radi o pothladenoj mladoj ptici, iako nije mogao otkloniti ni pretpostavku da je bolest uzrokovala njezin pad i posljedicno pothladivanje.



Ispricao nam je i jednu zanimljivost vezanu uz škanjce: da bi uzletjeli, trebaju imati uzletnu stazu, nešto poput aviona, jer se u protivnom ne uspijevaju vinuti u zrak, vec padaju na tlo. Je li se nešto slicno dogodilo i našem mladuncu, necemo saznati.

Neizvjesno je takoder hoce li se škanjac uspjeti oporaviti jer ni veterinari nisu u ovom slucaju željeli davati prognoze.

Kocar je tek napomenuo da je ovo vec treci škanjac kojeg im je netko donio, a nakon uobicajene terapije sve je ostalo izvan njihove moci. Ipak, trud novinara i reportera bio je vrijedan spomena.


Podijeli: Facebook Twiter