Na Campanožu zagradio javni put

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanovnici naselja Campanož na podrucju Šikica u ponedjeljak u jutarnjim satima ostali su bez prilaznog puta svojim parcelama nakon što im je suvlasnik obližnjeg zemljišta bagerom prekopao stazu, ostavio hrpe kamenja kao barijere i postavio oznake da je posjed privatan.

Ogorceni mještani tog naselja u Šikicima, u neposrednoj blizini kružnog toka i preko puta medulinskog sportskog aerodroma, kažu nam da sada moraju prelaziti preko tudih parcela i njiva da bi došli do svojih kuca. Prema njihovim rijecima, prilazni put im je prekopao Dragoljub Zoric koji je suvlasnik pokrajnje parcele.

- Došao je tu s bagerom i prekopao nam put koji se vodi kao javno dobro. Zvali smo policiju, bili su tu i uputili nas na privatnu tužbu jer nisu nadležni za imovinskopravne odnose, kaže Kristijan Kamencic, jedan od stanara sad odsjecenog naselja Campanož.



Dodaje da ne znaju hoce li ga tužiti jer sudski procesi dugo traju pa se nada da ce se naci neko legalno rješenje.

Pokazuje nam izvode iz katastra i zemljišnih knjiga na kojima se jasno vidi da je zagradeni prilazni put kategoriziran kao oranica i pašnjak te javno dobro u opcoj upotrebi. Koji je Zoricu bio motiv da im prekopa prilazni put stanari samo nagadaju, a kao moguce razloge navode njegove neriješene odnose s prijašnjim vlasnikom zemljišta.

- Valjda misli da ce doci do nekog rješenja ako nam svima zagradi prilaz kucama pa cemo svi nešto poduzeti da on dobije neko obeštecenje, a sad mi moramo prelaziti preko tudih parcela da dodemo do kuca. Nakon što je izgraden kružni tok, Hrvatske ceste su nam nasule ovaj put, pa ne bi to ucinili da je privatan, kažu stanari.

Sad su prisiljeni koristiti prilazni put kroz drugo naselje i potom preko njiva doci do svojih kuca kojih u njihovom naselju ima cetrdesetak. Neki od stanara imaju i apartmane, a kako kažu, sad se i turistima moraju opravdati zašto im je otežan put od glavne prometnice do kuca.

- Ovim putem idemo vec trideset godina i sad nam je zatvoren. Kad padne kiša, više ni okolnim putem necemo moci doci do kuca, kažu stanari koji su o ovom slucaju obavijestili i Županijsku upravu za ceste te Istarsku županiju gdje su im potvrdili da je prekopan put javno dobro. Zorica smo pokušali kontaktirati u nekoliko navrata, no bio je nedostupan.


Podijeli: Facebook Twiter